Якість з розумом (+фото)

( 0 Votes )

Кажуть, скупий платить двічі. Це, мабуть, прямо стосується й вибору між ціною та якістю. Так, мудрі батьки зроблять все для того, аби їх дитина вживала якісні продукти та одягала якісні речі, бо то – складова її здоров’я.

А добрий господар, який робить ремонт, теж працює на якість, бо знає, що так значно більше заощадить і матеріальних ресурсів в майбутньому, і сил та енергії.

Якість має свій смак. Ні для кого не секрет, що від якості продукції залежить не лише рівень комфорту та задоволеності споживачів, а й їхнє здоров’я та безпека. Питання якості однаково важливе для будь-якої країни, незалежно від її розміру, соціального устрою і стану економіки.

Другий тиждень листопада прийнято називати Європейським тижнем якості. Тож про неї на прикладі сусідньої Польщі ми і спробуємо розповісти.

Золота медаль – за якість

Йдеться про знамениті Познаньські торги – майданчик найновіших розробок, покликаних не лише допомагати людям у щоденних побутових справах, а й піклуватися про безпеку. Як ми повідомляли раніше, тут були представлені найкращі технологічні ноу-хау, готові до масштабного виробництва. Проте навіть серед таких на Pol-Eco-System обирали найдостойніших.

Такі продукти отримали спеціальну відзнаку – Золоту медаль. Ця нагорода – одна з найбільш впізнаваних та престижних на польському ринку. Гарантами ж якості тих продуктів, що отримують таку нагороду, є журі, до складу якого входять відомі експерти у різноманітних галузях.

Таку нагороду на екологічних торгах у Познані отримало багато різноманітних механізмів – певно, то найдоречніше слово, що описує загалом усі ті складні технологічні системи.

Однією з таких є брикетувальна машина фірми Protechnika, яка переробляє відходи та на їх базі виробляє альтернативне паливо. Технологія безпечна та дешевша від тих, що використовуються зазвичай, бо паливо не вимагає спеціальних умов зберігання.

Цінним видався для експертів й мобільний багатофункціональний транспортний засіб для комунальної сфери фірми Karcher MIC42, який не лише ефективний у прямому використанні, але й якісний за низьким рівнем шкідливих викидів в атмосферу та максимальним рівнем комфорту для працівника у будь-яку пору року. Такий швидко й ефективно очищає вулички від сміття, бо через свою компактність заїде у будь-який вузенький провулок. Коли дивишся на такий транспортний засіб, то видається, що то оновлений фільм про гостю з майбутнього. Але – все реально і вже втілено у життя.

Якість оцінюють не лише за рівнем функціональності, а й за витратою часу. Найефективнішим у своїй категорії товарів виявився простий на вигляд, але зручний механізм – мобільний поясний конвеєр фірми Pronar, призначений для оптимізації процесу складання та транспортування на невеликі відстані різних будівельних матеріалів. І знаєте, як цікаво спостерігати за роботою такого механізму? Тоді видається, що робота в офісі нічим не відрізняється від роботи на такій ось штукенції, бо все автоматизовано, чисто, комфортно, а головне – безпечно.

Золотою медаллю також були відзначені: система двоколісних контейнерів для роздільного збору сміття Contenur, миючий засіб для сміттєвих контейнерів CleanBin фірми Clarin, комунальний контейнер для сміття на 1100 літрів з розділеною кришкою німецької компанії Ese GmbH, стіл роздільний TTS – для відокремлення різних сипучих матеріалів різної спеціальної ваги, стимулятор пожежних небезпек – відокремлений будинок  MLabs, сміттєва машина  Medium X4 з лотком Delta 301 фірми Ekocel, пристрій для усунення запахів Marodour.

Ці продукти вже пройшли мінімальне випробування на практиці та отримали позитивні відгуки експертів – за що й були гідно оцінені. Проте на виставці інноваційних товарів та технологій було представлено й багато інших одиниць, маркованих як новинка, так би мовити, тільки з експериментального перейшли до серійного виробництва.

 

Коли порпатися у смітті – зручно

Якщо говорити про якість, то певно, одним з її критеріїв для продукту є ступінь переробки, хай би чого то не стосувалося. Добре, що новітні технології вже дозволяють перетворювати сміття у щось, що може принести користь. То і зветься ресайклінгом. Таке поняття в усьому світі позначає переробку відходів. Тоді те, що ми зазвичай звемо сміттям та просто викидаємо, отримує друге життя. І йдеться не про елементарні аматорські речі, які може зробити кожен вдома – якісь настінні аплікації чи, наприклад, оформлення домашнього квітника. Тут вже застосовують потужне промислове виробництво, звісно ж, окупне, бо з нього  теж можна отримати хороші речі, які служитимуть у побуті.

Якщо про те, як і куди йде наше сміття, ми зазвичай просто не замислюємось, то у багатьох країнах Європи сміття не викидають, а сортують і потім переробляють. Так, з нього отримують біогаз, який потім використовують для опалювальних систем, електростанцій та для заправки газових авто та що може бути хорошою альтернативою газу природному.

Європа давно використовує як альтернативне паливо органічні відходи у вигляді пелет. Їх роблять (пресують без хімічних закріплювачів у тонкі, з олівець товщиною, палички) насамперед з деревини: непридатних для подальшого використання піддонів, післяноворічних ялинок, шухляд, борошна, стружки і залишків лісової деревини. Хоча також бувають пелети з соломи, рисової лушпайки, торфу і т.д.

З відсортованих паперових відходів сучасні технології дозволяють виготовити не тільки туалетний папір, але й тканину, газетний папір, звичайний, а також технічний і покрівельний картон (руберойд).

З пластикових пляшок, які зазвичай тонами лежать на смітниках в Україні, та ж Польща з допомогою спеціальних розумних машин виготовляє спочатку гранули, а вже гранули перетворюють на купу всього іншого – від таких же пляшок та іншої тари до тканин, одягу й іграшок. В основному для виробництва вторинної полімерної продукції, так званої вторинної гранули, використовуються промислові й полігонні відходи: полімерна тара, труби, іграшки, посуд, обмотка кабелів, корпуси побутової техніки, промислові відходи плівки та інших виробів.

Таким самим способом використовують стерті шини, гуму, навіть зібране у містах опале листя з дерев – чому б не використовувати його для обігріву житла, наприклад?

 


В Україні технології переробки побутових і промислових відходів, безперечно, є. От лише вони у нас радше виняток, ніж правило. І дуже добре, коли у якомусь населеному пункті вони починають використовуватися в промисловому виробництві. Звісно, поки не йде мова про загальний побутовий ресайклінг, для цього потрібно спочатку розповісти людям про важливість відповідального ставлення до сміття. Проте добре, що і в нас у районі вже можна побачити хоча б контейнери для роздільного збору сміття.

 

З непотребу – у бренд

У світі ж перспективи відходів і вторсировини давно стали об'єктом уваги дизайнерів, що роблять з них красиві і, головне, функціональні речі. То вже зветься поняттям «апсайклінг» та означає перетворення відходів на нові речі, якість яких значно краща за вихідний матеріал. У Європі такий напрям вже став звичним, а речі, зроблені зі сміття, користуються неабияким попитом. Для поціновувачів оригінальних дизайнерських ідей існують журнали та сайти, а на базі технологій апсайклінгу молодь створює старт-апи для розвитку власного бізнесу.

У Польщі ми познайомилися з брендовою продукцією, яка виготовляється … із одягу, який іде на повторну переробку. Головне товариство VІVE teхtile Recycling групи компаній VІVE – лідер в галузі переробки текстильної продукції в Польщі і Європі. У них – найсучасніші, автоматизовані лінії для сортування одягу з системою управління якістю ISO 9001: 2008, яку сертифікує компанія DEKRA. На підприємствах VІVE щодня переробляється 400 тонн сировини.

Товариство VІVE teхtile Recycling виникло в 1992 році і є найбільшим в структурі VІVE Group. Займається воно переробкою текстильної продукції, оптовим та роздрібним продажем сортованого і несортованого одягу б/у, який імпортується з країн західної Європи. Сировина, яка не відповідає вимогам до якості, переробляється на промислові серветки.

Готові продукти потрапляють до постійних клієнтів з багатьох країн Європи, Африки, Азії і навіть Північної і Південної Америки.

Натомість в Україні переробка сміття у еко-дружні креативні речі – справа ентузіастів, для яких це – стиль життя. Апсайклінгом займаються екологічно свідомі активісти, дизайнери та митці. І коли на екологічних торгах у Познані стенд із вже фірмовими дизайнерськими речами та лекцією про це зібрав купу зацікавлених, то в Україні ті, хто пробує творити щось подібне частіше просто об'єднуються в групи за інтересами, аби разом поширювати у суспільстві знання про апсайклінг та дбайливе ставлення до природи, лише починаючи торувати таку стежину.

Молоді митці переконані, що апсайклінг має усі шанси перетворитися на загальну тенденцію і в Україні. Бо це – якісно.

Вікторія Черпак 

 

У вас недостатньо прав для коментування.