З народного джерела напившись

( 0 Votes )

Андрій Первозванний – християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в день цього  святого мають стародавній дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальні кусання «калити». З давніх-давен у ніч під «Андрія» дівчата ворожать. Печуть балабушки, позначають кожна свою і підкликають собаку, чию першу собака схопить, та дівчина і заміж вийде першою за своїх подруг. Носили і дрова оберемками. Якщо в оберемку парна кількість полін, то означає що і заміж піде, буде в парі. Перекидали чобіт через плече, в який бік буде повернутий носок, втой бік і заміж піде. Дуже багато і ще різних ворожінь.

В ніч під Андрія хлопці мають найбільші права – єдина ніч у році, коли парубкам люди вибачають за бешкетування.

І сьогодні, коли відбувається повернення до джерел народного буття, до історії народу, до традиційної обрядовості, фольклорного та етнографічного багатства, котрі сягають  у глибину століть, нам варто навернутись всім до народної спадщини. Адже, людина повинна жити сьогоденням і знати минуле свого народу.

В чуловий вечір 12 грудня в центрі  дозвілля в місті Кузнецовську відбувся захід, приурочений до свята Андрія Первозванного. Працівники центру дозвілля, а саме неперевершена організатор і завзятий керівник художній Надія Волощук, незамінний звукооператор Андрій Васьків на чолі з директором Миколою Ковбасюком,  спільно з вихованцями БДЮТ підготували інсценізацію Андріївських вечорниць.

До уваги присутніх прозвучала пісня  «Вечорниці» у виконанні народного аматорського ансамблю бандуристок «Берегиня», керівник Людмила Петрик. Заворожила присутніх і наступна пісня про святу криницю з життєдайною водою. Струни бандур, ніби полонили наші серця, а ніжність та краса дівчат з чарівними голосами ще далі нам прищеплювали любов до народної пісні, до рідного краю.    

І ось, зявилася турботлива, метушлива, водночас і весела господиня  - Ольга Марковець.

Розпочавши вечорниці в інтер’єрі української оселі, чарівна  господиня надала слово  голові комісії з питань освіти, культури та духовності Йосипу Шарку, місцевому священнослужителю. В своїй промові він відмітив, що Андрій Первозванний був одним із 12 апостолів Ісуса Христа. Він навчав християнства слов’ян. Саме Андрій передбачив, що з волі Божої на Дніпровських горах буде збудовано місто, а там, де він установив хрест, згодом було споруджено Андріївську церкву. В день пам’яті Андрія Первозванного Церква прославляє його: «Тебе, первозданного, знайшов Христос, як найкращого тайно служителя, Андрію славний, що повеління Його щиро по всьому світу проповідував, облітаючи, як на крилах, просвітив громади народів і сподобив нашу землю своїм завітанням і благовістям Христовим. Ублагай Господа, щоб подав нам велику ласку».

З вітальним словом виступив в.о. міського голови Ігор Куц, який відмітив, що приємно, коли наш народ знає традиції та обряди нашого краю, черпаючи їх із глибини років.

На вечорниці до української світлиці було запрошено багато гостей, а зокрема начальника управління освіти Ніну Хвалько, заступника міського голови Юрія Кравця, голову ВУТ»Просвіта» Людмилу Грекову, начальника відділу культури Віру Обруснік, депутатів міської ради,працівників освіти, культури, пенсіонерів та громадськість міста.

До оселі завітали дівчата, які розвеселяли своїми піснеспівами присутніх. Пригадали і гадання та розважання у цей святий вечір. Зачарувала залу веселою піснею маленька солістка центру дозвілля Дарина Скрипчак, керівник Ірина Журук.

Не затримались і хлопці на вечорниці, а саме з народного аматорського ансамблю «Заграва», керівник Олександр Пашко. Розвеселили залу своїми запальними козацькими піснями. Гучними оплесками увінчалось їх виконання.

Господиня вечорниць пригадала, що саме в ці вечори, напередодні Різдвяних свят, збирались люди і вчилися колядувати. До уваги присутніх були виконані декілька колядок народним аматорським хором «Передзвін», керівник, талановита особистість Галина Лобко. Учасники хору надихнули присутніх  величчю Різдва. В наших душах ніби ожили надії і сподівання на краще майбутнє з народженням  Спасителя.

Найбільше вражень у присутніх справив гість Андріївських вечорниць Народний аматорський театр будинку культури смт. Колки Волинської області, керівник – заслужений працівник культури Петро Трифонович Мосійчук. До уваги присутніх було продемонстровано майстерне акторське виконання уривків  з вистав «Сватання на Гончарівці» та «Майська ніч». Із великим захопленням сприймали побачене учасники заходу. А ролі майстерно виконували Іван Курдельчук, Василь Курдельчук, Ольга Місан та юна Аліна Вакулік, яка в даний час є студентко Харківської юридичної академії. Хоч як всім сподобався Стицько (Іван Курдельчук), але приємно було і послухати гумор з уст  Петра Мосійчука та  Валерія Сакуна.

Ситі всі присутні були не тільки художніми номерами, народним фольклором, а смачними стравами. Учасники  вечорниць скуштували пампушок з часником, пісних пирогів з квасолею, капустою та грибами, капусти квашеної та тушкованої, огірочків та помідором, рибки в різному асортименті, різних солодощів. А саме головне, скільки вареників наліпили вправні руки учасниці хору «Передзвін»  Галини Наумчук та старанних  волонтерів Ольги Дуб, Ірини Веренько, Тетяни Чумиріна. З превеликим апетитом вареники один за одним зникали з тарілок, наповнюючи шлунки щирих українців, які завітали  у той вечір в центр дозвілля. Вабило око сервірування столів. А заслуга в цьому Світлани Яніцької – неперевершеної господині. Вправні руки все зробили, бо було з чого. Велика заслуга  спонсорської підтримки адміністрації центру дозвілля, депутатів міської ради Валентина Бортніка, приватних підприємців Андрія Бортніка, Олександра Журби, Надії Бернацької, фірми «Скорпіо», «Лімітед», директор Леонід Назарчук та інших. Саме за такої підтримки було і проведено захід, який почерпнув все краще та цікаве із глибин кришталево чистої криниці ще наших  предків.

Вечорниці продовжувались, веселі хлопчаки з БДЮТу  та дівчата і далі розважали всіх присутніх. Традиційним на цих вечорницях було і кусання  «калити». Старанно виконували ролі  пан Коцюбинський та пан Калитинський. Демонстрували народні гуляння, наче в старі часи. Велика заслуга в цьому керівників, а зокрема – Світлани Тиндик та методиста БДЮТу Олени Стадник. Не хотілося  розходитись по домівках, бо тут всіх зігрівало тепло народних сердець, любов до свого краю, до України, її традицій та обрядів. З великою насолодою виконувались українські народні пісні та колядки присутніми і  гостями  на Андріївських вечорницях. Всі ніби поринули у глибину століть, щоб напитись з джерела народного.

Бо Полісся – край квітучий,

Край озер глибоких,

Ліси, ріки синьоокі.

А якії люди!

сьогодні, усі разом,

( Признатися мушу)

Заглянемо, пізнаємо

Полішуків душу.


Тетяна Самойлова

 

У вас недостатньо прав для коментування.