Банк що охороняє природу (+відео)

( 0 Votes )

Чи знаєте ви, що у Польщі навчилися не лише енергію вітру перетворювати в електричну, енергію сонця – в теплову та електричну, а й з вугілля та води добувати електрику? Так що нам з нашими ТЕЦ і АЕС нічого й конкурувати з польськими енергоощадними технологіями.

Там навіть енергію вже збирають у банки (до 1 МВт), а енергокластери – звичне поняття у повсякденні. Причому все це охоче фінансують польські банки під невеликі відсотки.

З керівником однієї з таких фінустанов – Банком охорони навколишнього середовища (BOŚ банк) – нам вдалося порозмовляти недавно у Польщі.

Сфера проекологічної діяльності Банку є широкою. Кредити, що виділяються на проекти охорони навколишнього середовища, спрямовуються на будівництво водоочисних споруд чи інвестиції у сфері охорони атмосфери, на модернізацію техніки, заміну старих установок на нові, а також на проекти енергоефективності. BOŚ охоче співфінансує інвестиції, що дозволяють підприємцям заощадити, наприклад, на купівлі енергоносіїв чи реалізації інших заходів у сфері охорони довкілля. Польські родини також усе частіше звертають увагу на екотехнології, встановлюючи теплові насоси, сонячні батареї та колектори, а також прибудинкові водоочисні споруди.

Екологічна спеціалізація є водночас особливістю і сильною стороною Банку, завдяки якій він будує позицію на ринку ось уже понад 26 років. Починаючи з 1991 року загальна сума інвестицій, що служать охороні навколишнього середовища та були реалізовані завдяки підтримці Банку, становила понад 50 млрд злотих (близько 12,5 млрд євро).

До речі, розмову із головою правління Банку Охорони Навколишнього Середовища Богуславом  Бяловонсом перекладає наша землячка-українка Тетяна Мирович, головний спеціаліст департаменту корпоративного банкінгу BOŚ.


– Пане Богуслав, розкажіть, як у вас відбувається фінансування екологічних проектів?

– Банк охорони навколишнього середовища – це банк, який вже понад 20 років фінансує проекти у сфері екології, і кожен третій злотий, який виділяється нашим банком, йде саме на фінансування програм охорони природи, в тому числі й на проекти з відновлювальних джерел енергії. Ці програми співфінансуються з фондів Європейського союзу або йдуть як кредити безпосередньо суб’єктам господарювання, які реалізовують екологічні проекти. Банк охорони навколишнього середовища фінансує проекти різного спрямування: починаючи від кредитування для фізичних осіб, малого та середнього бізнесу і закінчуючи фермами сонячної енергії (обладнаних сонячними колекторами). Ми також працюємо з клієнтами, які реалізовують будівництво будинків так званого пасивного типу споживання енергії. Існують також програми для наших клієнтів, які потребують мікрокредитування: на прибудинкові водоочисні споруди сонячні колектори або сонячні батареї тощо.

Чому нам вдається так успішно фінансувати проекти наших клієнтів – фізичних осіб? Тому, що за 20 років діяльності ми стали єдиним банком в Польщі, який створив спеціалізований відділ експертів-екологів, що оцінює такі проекти, їх ризики, сильні та слабкі сторони, а також допомагає вибрати найкращу форму їх фінансування.

– Чим відрізняється ваш банк від інших банків?

– Хочу звернути вашу увагу, чому банк займається інвестуванням саме екологічних проектів. Понад 50 відсотків акцій BOŚ банку належать Національному фонду охорони навколишнього середовища та водного господарства. Це інституція в Польщі, яка займається розподіленням коштів, які надходять від Європейського Союзу саме на програми охорони навколишнього середовища, водопостачання та водовідведення. Важливим сегментом роботи нашого банку є також фінансування проектів будівництва дерев’яних будинків каркасного типу.

Кожен клієнт нашого банку обслуговується комплексно: від планування інвестицій до кредитування або дофінансування з коштів ЄС чи державних цільових програм.

BOŚ бере також участь у співпраці з вибраними закордонними фінансовими інституціями, метою яких є підтримка малого і середнього бізнесу, а також інфраструктурних інвестицій. Таким чином він приєднується до проектів ревіталізації міст або відбудови локальної інфраструктури – нерідко використовуючи для цього дофінансування з європейських фондів.

– Чи складно отримати екокредит у вашому банку?

– Насправді все просто. Чому нам вдається успішно реалізовувати такі екологічно орієнтовані проекти? Екологи-експерти інжинерії охорони навколишнього середовища, які працюють в Банку, допомагають клієнтам планувати інвестиції у сфері охорони навколишнього середовища. Вони, між іншим, дбають про те, аби екологічні проекти, на які Банк виділяє фінансування, відповідали усім вимогам чинного законодавства. Допомога під час опрацювання оптимальної моделі фінансування конкретної інвестиції особливо цінна там, де в гру входять преференційні умови фінансування, співфінансування з державних чи європейських фондів. У цьому випадку важливо продемонструвати задокументований, вимірний екологічний ефект проекту, а екологічні кадри Банку підкажуть, як найкращим чином можна його зідентифікувати і довести.

Розуміючи специфіку екобудівництва, скажімо, дерев’яних будинків каркасного типу, на відміну від інших банків, ми можемо дозволити собі фінансувати такі проекти на більш ранніх етапах. А наші амбіції – щоб до 2020 року кожен другий злотий з обороту банку спрямовувати саме на проекти у сфері екології.

Чи працюєте ви із фінансуванням проектів місцевих громад?

Одним із таких проектів стала загальнопольська освітня програма «Ставка на сонце», спрямована на заохочення польських родин використовувати відновлювальні джерела енергії, в тому числі сонячні колектори. Знання про відновлювальну енергетику, в тому числі про вартість енергії сонця, передається шкільній молоді, а за її посередництвом також дорослим – власникам нерухомості та владі органів місцевого самоврядування. Інший проект Фонду під назвою «Тут брудно» швидким темпом став громадською акцією, метою якої стала ліквідація диких сміттєзвалищ. Фонд Банку заохочує мешканців і туристів зголошувати та моніторувати засмічені місця, а також співпрацює з ґмінами (громадами), допомагаючи органам місцевого самоврядування виконувати свої обов’язки у цій сфері.

– Що стосується України, чи розглядали ви можливість співпраці з нашою державою у сфері природоохоронних проектів та захисту екології?

– Ми дуже зацікавлені у такій співпраці, передусім у сфері відновлювальних джерел енергії та екологічних проектів, можливо також і будівництва дерев’яних будинків. У Польщі діє також державна програма фінансової підтримки експорту. Тож ми охоче поділимося технологіями та обладнанням у виробництві тих же сонячних колекторів до вашої держави. Звичайно, спочатку треба добре вивчити всі ризики та особливості такої співпраці. Але в нашому банку є відділ капітального страхування, який і займається страхуванням таких міжнародних транзакцій. Натомість важливо знайти на українській стороні такого досвідченого партнера, на якого можна покладатися і який з українського боку візьме участь у співфінансуванні.

– А які у вас відсотки?

В окремих воєводствах разом з Фондом Банк виділяє інвестиційні кредити на преференційних умовах, спрямовані на обмеження викидів забруднюючих речовин від котлів чи мікроустановок зі сфери відновлювальних джерел енергії. Такі преференції стосуються виділення кредитів з низькою процентною ставкою з коштів Фондів, а також доплати до відсотків або капіталу банківських кредитів.

Хочу сказати що відсотки на екокредити у нас дуже невеликі, адже ми шукаємо індивідуальний підхід до кожного клієнта.

Інвестиції у сфері охорони навколишнього середовища мають ще одну перевагу. Вони часто фінансуються за преференційними ставками – чи то в сфері реальної вартості кредиту, або ж завдяки вигіднішим умовам сплати – наприклад, завдяки більш тривалому ніж зазвичай періодові кредитування, або ж відтермінуванні (перерві) у сплаті кредиту.

Записав Сергій СКІБЧИК.

відео автора

 

Довідка від BOŚ банку.

Банк охорони навколишнього середовища – польський банк, заснований в 1991 році, з 1997 року його акціями торгують на основному майданчику Варшавської фондової біржі. Ось уже протягом 25 років він спеціалізується на екологічних програмах, керуючись благом своїх клієнтів і навколишньої природи.

Усі вклади захищені Фондом Гарантування Вкладів.

Для клієнтів-фізичних осіб створюються інноваційні банківські продукти, до яких додається "зелений елемент" – на користь їх особистих фінансів.

Корпоративні клієнти отримують пільгові кредити на екологічні проекти, які водночас підтримують розвиток їхнього бізнесу.

Екологія – це наша місія та пристрасть. Для отримання додаткової інформації заходьте на наш сайт https://www.bosbank.pl
 

У вас недостатньо прав для коментування.