Що жителі району знають про Шевченка та його творчість?

( 0 Votes )

Тараса Григоровича Шевченка без сумніву можна вважати найбільш пророчою і знаковою особистістю українського народу. Сьогодні його часто називають кобзарем,  пророком, українським бунтарем.

А що про нього знають пересічні жителі нашого району? Напередодні 203-ї річниці від Дня Народження Шевченка ми вирішили поцікавитись у пересічних жителів: хто такий Шевченко? Що вони знають про його творчість? Публікуємо найцікавіші думки.

Оксана, 30 років: «Шевченко – це відомий український поет, художник. Він написав дуже багато творів, які помістилися у збірці «Кобзар».  Особливо мені подобається «Сон», «Катерина»… «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями, бо москалі – чужі люде, роблять лихо з вами…» Він є генієм українського народу».

Степан, 47 років: «Якщо ви про Тараса Шевченка, то це видатний український поет, драматург, політичний діяч, а якщо про Андрія Шевченка – відомий футболіст. З творчості Шевченка знаю такі вірші: «Мені тринадцятий минало...», «Думка». Він був дуже сильною особистістю, у свій час проламував систему, боровся за свободу слова. Часто його називають пророком, адже те, про що він писав колись – є дуже актуальним сьогодні. Можна сказати, що деякі події сьогодення він передбачив у своїй творчості… «Борітеся    поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава, і воля святая!» Нині, у такий складний для України час, ми усі теж повинні боротися».

Олександр, 26 років: «Це смілива людина, яка виборювала свободу для свого народу. Шевченко робив це через свою творчість. Він написав дуже багато творів. Мені особисто подобаються такі рядки: «Нема на світі України, немає другого Дніпра. А ви претеся на чужину, шукати доброго добра. Добра святого. Волі! волі! Братерства братнього! Найшли? Несли, несли з чужого поля і в Україну принесли. Великих слов, велику силу та й більш нічого. Кричите, що Бог вас создав не на те…» Чомусь їх я пам’ятаю ще зі школи».

Наталія, 12 років: «Шевченко – це український письменник. Він написав багато творів. Усі вони надруковані в «Кобзарі».

Алла, 36 років: «Тарас Шевченко – дуже відомий поет, великий патріот своєї Батьківщини. Він народився 9 березня і написав багато віршів».

Андрій, 16 років: «Шевченко – це відомий гравець футболу. Він грав за «Динамо», «Челсі»».

Олеся, 45 років: «Це символ українського народу. Він не боявся говорити правди, завжди підтримував українську ідею. Написав низку віршів, поем. Чесно, багато не пригадую. Точно знаю, що написав такі: «Сон», Катерина», «Думка», «Тополя». Він висвітлював тяжку долю українських жінок. Це можна простежити у «Катерині» та поемі «Тополя».

Володимир,  56 років: «Це український письменник. Правильно?»

Олександр, 48 років: «Це бунтар українського народу. Він залишив велику творчу спадщину після себе. Ми повинні гордитися, що він українець, і пам’ятати про нього».

Марія, 22 роки: «Це геній українського народу. В школі ми вивчали багато його творів напам'ять. Він був сміливим громадським діячем, і за це його заслали».

Віталій, 41 рік: «Був патріотом своєї країни, говорив правду і вірив в майбутнє України».

Ольга ПЕШКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.