Відбулися слухання у Верховній Раді: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи"

( 0 Votes )

 

16 березня 2016 року за ініціативою Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи".

Головувала на слуханнях заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. Метою їх проведення було підведення підсумків, що було зроблено (перш за все органами виконавчої влади разом із законодавчою гілкою влади) та окреслення того, що потрібно в найпершу чергу вирішити у майбутньому. В парламентських слуханнях взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових, громадських та міжнародних організацій. Усього у них взяло участь більше 500 чоловіків.

На запрошення народного депутата Василя Яніцького, делегатами слухань стали також жителі Володимирецького, Дубровицького, Зарічненського, Рокитнівського районів та міста Кузнецовськ. Що корисного підкреслили для себе та які висновки зробили з почутого у Раді, ми вирішили поцікавитися у народного депутата України Василя Яніцького та наших краян, безпосередніх учасників слухань:

Василь Яніцький, народний депутат України: «Обурює те, що із 30 пунктів, які Верховна Рада своєю Постановою рекомендувала до виконання Уряду і місцевій владі за результатами аналогічних минулорічних парламентських слухань, виконано лише 4: прийняті зміни до Податкового кодексу про звільнення від оподаткування міжнародну допомогу, створено міжвідомчу комісію, підготовлено план заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії і 2016 рік оголошений роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Решта 26 рекомендацій Верховної Ради виконавчою владою не виконані. Незважаючи на відповідний Указ Президента, який проголосив 2016 рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, Уряд своїми діями, фактично, перетворив 2016 рік на рік приниження і знущання над чорнобильцями. Ганьбою для уряду є те, що в рік 30-річчя Чорнобиля на слуханнях, присвячених цій трагедії, не присутні ані профільний міністр, ані віце-прем’єр! Уряд в такий спосіб висловив своє ставлення до тих людей, які свого часу захистили Україну і весь світ від наслідків цієї трагедії, а сьогодні терплять і вже третій рік поспіль змушені слухати від влади відмовки у базовому соціальному захисті.»

Берташ Олексій Сергійович, перший заступник голови Рокитнівської РДА: «Всякому терпінню завжди наступає кінець, і при ситуації, яка нині склалася в країні, Уряд мусить розуміти, що є ті категорії людей, котрі мусять бути захищеними. А прикриватися війною, прикриватися Януковичем, який закопав гроші, чи ще чимось уже третій рік поспіль – неприпустимо!»

Полховський Юрій Михайлович, голова Зарічненської районної організації «Союз Чорнобильців»: «Сподіваюся, що дані парламентські слухання спонукатимуть народних обранців до 26 квітня все-таки проголосувати за Законопроект №2039 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Це було б реальною підтримкою і зміною відношення до чорнобильців з боку уряду і з боку влади.»

Басик Ірина Миколаївна – сільський голова с.Городець Володимирецького району: «Вважаю, що подібні слухання дають можливість сьогодні і місцевій владі, і уряду ще раз згадати, що проблема Чорнобиля для України є проблемою, яка нікуди не зникла. І про неї треба не просто говорити, треба шанувати чорнобильців та, попри всі економічні негаразди в країні, дбати про їх соціальний захист.»

Костецький Михайло Романович, Ректор Кузнецовського філіалу Європейського Університету: «Було обговорено багато важливих речей: інфраструктурні проблеми, проблеми об'єкту "Укриття" і його фінансування, ефективного управління коштами. Обговорювалася проблема зберігання і переробки відходів. Багато обговорювалося про зону відчуження. Про те, що потрібно приймати рішення, змінювати статус, можливо, частини цієї зони відчуження. Заводити управління землями зони відчуження. І, найголовніше – люди. Все, що стосувалося людських доль тих, кого зачепила чорнобильська трагедія. І їхнього статусу, набуття цього статусу. І адресності допомоги. І забезпечення медичної допомоги окремо. І тепер ще й оподаткування пенсій чорнобильців... Залишається лише сподіватися, що напрацьовані в ході парламентських слухань рекомендації, стануть реальними інструментами допомоги постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС.»

 

Михайло СЛОБОДЗЯН, помічник-консультант народного депутата України

 

У вас недостатньо прав для коментування.