Грибна охота

( 0 Votes )


Сьогодні у нас одна тема – гриби, картопля і вибори. Якщо про останнє люд говорить досить інертно, то про картоплю, яка вродила і яку нема куди збути, та про гриби тільки й мови.

 

 

– Ви знаєте: начальник пошти і наш голова поїхали в Ціхоль і набрали по триста штук одних білих грибів!

– А мій зять теж привіз повний багажник грибів. Одні боровики і краснюки. Бабок не брав. Ото перебираємо картоплі. Потім кидаємо і йдемо перебирати гриби. Набридне чистити гриби – знову йдемо до картоплі. Заплющиш очі, то гриби і картоплі в очах стоять…

– І я вийшла за село, щоб спину розігнути. То, думаєте, скільки знайшла? Всіх разом 170 штук! Неподалік болітця як хтось їх посадив. Черенами… Один кращий одного.

– Все село пахне смаженими грибами і тушкованою картоплею. Добре, що є гриб, трохи м’яса і сала зекономиться…

– Ой, ці гриби вже замучили. Діти зі школи і в ліс, а ти, мамо, сиди до ночі і перебирай…

– Дякуйте Богу, що бульба вродила на полі, а в лісі – гриб…

Дійсно, в яку хату не вступиш – скрізь побачите гриба. Із старшими людьми зав’язується розмова.

– От колись у войну не було чого їсти. То ми поїхали у ліс на Романщину. Отам назбирали грибів!.. А в Маковому болоті? Зараз всі їдуть машинами і поїздком у Степангород. Гриби скрізь є.

…Ранок. Білий туман сивою пеленою стоїть у лісі. Він заполонив все довкола. Розбиваєте цей туман, проходячи між деревами і кущами і лишаючи за собою росяні доріжки. Роса забирається до колін, воложить руки та обличчя. Та грибнику, який знайшов годину-другу на “тихе полювання”, то лише на радість: ось-ось цей туман-роса покаже заповітну шапочку гриба – світло-коричневу або темно-червону. Вдихнеш той неперевершений грибний запах, запах лісу і живої природи, і далі мережиш кілометри між деревами в щасливому грибному азарті.

Гриби… Це лісові м’ясопродукти. Не буду описувати смакові якості того чи іншого гриба. Я люблю маслюки. Хтось сироїжки. Мій брат полюбляв корівки. А ще ж не забуваймо про лисички, зелениці, підзеленки… Грибів на Україні росте до 200 найменувань. Використовуємо лише біля 20 видів.

…По гриби зібралося і подружжя Ліди та Миколи Шимшелів з Канонич. Коником з возом. Ось такі грибочки порадували грибників (на фото). Лідія Леонтіївна розповідає, що вже мішок насушила. А сушить у електродуховці. Тільки трішки дверцята духовки залишає відкритими. За її словами, сушений гриб найкращий. Кинеш у тепле молоко чи воду і він наче оживає. Гриби смакують і в борщі, і в супах, і в других стравах.

Грибний сезон у розпалі. Скористайтеся ним.



Г. Штерн

На фото: грибова радість і в дітей…