Сенсація чи мильна булька від прокуратури?

( 0 Votes )

 

Нещодавно прес-служба прокуратури Рівненської області масово поширила інформацію (сенсаційну новину) про те, що на Рівненщині адвокат з Володимирецького району підозрюється у підбурюванні до давання неправомірної вимоги (хабаря) у сумі 2 тис. дол. США та шахрайстві.

Однак зауважу про таке.  Дана сенсація задавнена.

Мова іде про події 5-ти річної давнини, за 2012 рік, де кримінальна справа з цього приводу після тривалого розгляду у Рівненському районному суді у 2012-2016 роках була повернута апеляційним судом Рівненської області відповідно до нормам Кримінально-процесуального кодексу (КПК) України 1960 року назад до прокуратури із зазначенням цілого ряду суттєвих недоліків.

 Так, від «2» лютого 2017 року щодо цього адвоката «фігурує» нова письмова підозра за нормами уже нового КПК з цього ж приводу. Однак у цій підозрі (документ на 5 аркушах) дев’ять разів повторюється таке: «точні час та місце досудовим слідством не встановлені». Це при тому, що відповідно до ст. 91-93 КПК України обов’язок доказування обставини, зокрема подію кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини кримінального правопорушення) покладається на слідчого та прокурора, а в окремих випадках, і на потерпілого.

 Очевидно аби в очах громадськості прокурор Рівненської області виглядів пристойно та його дії відповідали вимогам норм КПК України прес-служба прокуратури пафосно та удавано зазначає таке; 03.02.2017року прокурором Рівненської області повідомлено адвокату про підозру. Так, відповідно до норм КПК України (ст. ст.480,481) письмове повідомлення про підозру адвокату може здійснюватись на рівні регіону виключно прокурором Рівненської області. Однак даруйте. Таку письмову підозру було навіть не вручено адвокату, а залишено під вхідними дверима квартири, де мешкає цей адвокат. І не прокурором, а слідчим ГУНП у Рівненські області. В той час коли адвокат перебував на лікуванні, про що повідомляв і орган досудового розслідування. А може все таки прокурор Рівненської області таємно приїздив у селище Володимирець та підкинув під двері адвокату текст письмової підозри незрозумілого змісту?..

 Фінал повторного розгляду такого кримінального провадження у суді для мене є очевидним та однозначним. Надалі в очах прокуратури та громадськості будуть прослідковуватись натяки на корумпованість судів, коли адвоката виправдають. А псевдореформована прокуратура за відсутності дієвих змін та очікуваних показників боротьби із дійсними корупціонерами і надалі буде показувати свою недолугість. Цинічно видаючи бажане за дійсне, що далеко від рамок закону та наданих повноважень.

Олександр Печончик,

 

фахівець в області права

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.