Купання на Іордан: випробування віри і мужності

( 1 Vote )

Щороку весь православний світ 19 січня відзначає свято Богоявлення Господа Іісуса Христа. Відомо, що саме в цей день (по Юліанському календарі) майже 2000 тисячі років тому назад Христос прийняв хрещення на річці Іордан від Іоана Хрестителя.

Що цікаво, саме в цей день на цій річці, що протікає в мальовничій країні Ізраїль, відбувається чудо. Потік води на ній міняє свій напрямок. Внаслідок цього течія річки спрямовується в протилежний бік від Мертвого моря, що суперечить законам природи.

Для того, щоб в цей день отримати можливість спостерігати подібне явище, до Ізраілю приїздять чимало людей, в тому числі і науковці. Церква вірить, що саме 19 січня освячуються всі водні джерела, які сповнюються цілющої сили. В цілющих властивостях хрещенської води не сумніваються навіть вчені. Наприклад, фахівці лабораторії питного водопостачання Інституту ім. Сисіна провели над водою наукове дослідження. В результаті вони прийшли висновку, що вода, яка набрана у водоймах саме 19 січня, змінює свої властивості (включаючи й водопровідну!). Завдяки скупченню у літосфері Землі іон-радикалів вона стає м`якішою і енергійнішою. Така вода, як запевняють фахівці, піднімає імунітет, лікує хвороби, проганяє від людини негативну енергію (дію злих духів), піднімає настрій і не псується.

Однією із причин зміни структури і властивостей води вчені називають молитву. Доктор фізико-математичних наук та директор Українського інституту екології людини Михайло Курик запевняє, що завдяки молитві віруючих вода приймає позитивну інформацію і запам`ятовує її. Внаслідок цього вода у різних формах передає цю інформацію іншим людям.

З точки зору церкви. Фахівці у сфері богослів`я вважають, що церковна молитва віруючих людей призиває на воду благодать Святого Духа, внаслідок чого Бог через воду творить дива. Тому 19 січня, коли Христос прийняв хрещення в водах Іордану, люди мають змогу покупатися і в своїх водоймах. Бог іде людині на зустріч. Від людини потрібна лише віра та видимий прояв цієї віри на власному прикладі.

Сам Ієрусалим географічно розташований у відносно теплих кліматичних умовах. Тому у вказану пору в Єрусалимі набагато тепліше, ніж у північних від нього країнах. Але як зануритися в крижану воду, коли на вулиці чималий мороз і панує вітер? Як показує практика, зробити перший крок не кожному під силу. Для багатьох це справжнє випробовування.  Таке випробовування носить як духовний, так і морально-психологічний характер.

Людина має себе перебороти. Адже, як відомо, найтяжча перемога, яку може здобути людина, – це перемога над самим собою. На шляху до такої перемоги доволі часто на перешкоді стає власний страх і забобони. Подолати свій страх вдається далеко не кожному. Ще на початку XIX ст. славнозвісний французький полководець Наполеон Бонапарт сказав такі слова: «Я подолав увесь світ, тільки не зміг подолати себе». Дійсно, як показує практика, не так вже й просто перемогти себе. Адже виходити із зони власного комфорту. Тому на подібні подвиги наважується не кожен. І тоді людині допомагає віра в Бога!

Проте в нашому краї є люди, які рішуче йдуть на боротьбу з особистим страхом і успішно перемагають його. Візьмемо до уваги наш Володимирецький район. У ряді сіл щороку підтримується благочестива традиція купатися на Хрещення. Наприклад, в с. Зелене вже п’ятий рік поспіль проводяться йорданські купання на Водохреща. За день до самого свята на одному з ставків місцеві ентузіасти прорізують ополонку у формі хреста. З вирізаних льодяних брил хлопці роблять своєрідні витвори мистецтва.

На саме свято Богоявлення після святкового богослужіння люди збираються біля ополонки і чекають на благословіння місцевого священника. Розпочинається купання. В ньому приймають участь як дорослі, так і діти, в тому числі і жінки. Першого, хто б проявив бажання зануриться, довго чекати не треба; добровольців зробити перший крок виявляється чимало. Після занурення в силу своєї унікальності кожен ділиться особистими враженнями. Сміливці отримують ефект загартування як фізіологічного, так духовно-психологічного характеру. Один каже: «коли виходжу з води – то начебто ще раз на світ народився», другий: «класно, мені сподобалось», третій говорить: «коли заходив у воду – було холодно, а виходячи (від припливу крові) відчув тепло і жар в тілі».

І дійсно: з допомогою віри і налаштувавши себе психологічно, людина переборює свій страх – і отримує перемогу над собою. Людина стає трішки мужнішою і загартованішою. При цьому цікаво, що за стільки років купання ніхто із зеленчан не захворів і не скаржився навіть на незначні проблеми зі здоров`ям!

Можливо, хтось сприймає купання на Богоявлення як певне видовищне шоу. Але і в такому разі є надія, що вказані люди отримають користь. Згадаймо мучіння перших християн.

В колізеях римської імперії перші хритияни приймали страшні мучіння! Для присутніх на трибунах людей таке видовище часто призводило до внутрішнього духовного переродження. Дивуючись неймовірній радості і стійкості віри приймаючих муки християн, глядачі трибун нерідко й самі приймали віру в Ісуса Христа, ставали християнами і розділяли участь мучеників.

Схожа картина спостерігається і на купанні. Адже буває, що люди прийшли просто поспостерігати за дійством. Але згодом після внутрішньої боротьби перероджуються і з молитвою приєднуються в ряди віруючих сміливців.

Тому завжди є надія і ймовірність, що подібне ставлення до святині не залишиться марним. Головне, що такі заходи несуть в життя людини і всього суспільства своєрідне різноманіття та духовну користь. А значить, купання на Водохреща цілком заслуговують на місце в духовному житті суспільсва.

Богдан РУСІН, магістр богословських наук

ілюстрація з мережі Internet

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

На даний момент 46 гостей на сайті