Як отримати статус учасника бойових дій

( 0 Votes )

Війна зачепила своїм крилом кожен район, кожен населений пункт. Тисячам українських добровольців і мобілізованих військовослужбовців довелося на практиці застосовувати страшу науку убивати. Вони захищають територіальну цілісність і незалежність України.

Але чи готова держава, яка покликала на свою оборону українських синів, захищати їх у мирному житті? Питань до соціального захисту учасників АТО і взагалі отримання статусу учасника бойових дій дуже багато, редакція отримувала неодноразові прохання наших читачів роз’яснити алгоритм дій учасників конфлікту на Сході. Часто буває, що у виданих документах не вказується, що боєць був у зоні проведення АТО, а зазначається якийсь полігон чи інше місце дислокації, а у випадку поранення іноді взагалі пишуть «отримав травму внаслідок нападу невстановлених осіб».

Оскільки процедура отримання офіційної інформації через військкомат занадто бюрократизована, потребує узгодження з вищим командуванням і займе у часі кілька тижнів, ми пошукали відповідні роз'яснення щодо отримання статусу учасника бойових дій на офіційних сайтах Кабінету міністрів, Міноборони та інших урядових порталах.

Те, що вдалося знайти, і пропонуємо вашій увазі. Але в кожному окремому випадку ситуація складається по різному, і для правильного прийняття рішень військовослужбовцям (або їх найближчим родичам), добровольцям та волонтерам все ж доведеться індивідуально звертатися до військкомату, працівники якого нададуть більш фахову підтримку та роз’яснення.

– Урядом визначено Порядок надання статусу учасника бойових дій людям, які брали безпосередню участь в АТО, або забезпечували її проведення. Згідно з ним відповідне рішення приймається міжвідомчою комісією, яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО із залученням до її складу фахівців Міноборони, МВС, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби та інших відомств і військових формувань, а також представників громадськості.

Підставою для надання людині статусу учасника бойових дій є документи про безпосереднє залучення до виконання завдань Антитерористичної операції в районах її проведення. Це можуть бути витяги з наказів, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, графіків несення служби тощо. Щодо алгоритму дій (як отримати відповідне посвідчення), то є відповідні урядові постанови і роз’яснення.

Щоб у подальшому в наших військовослужбовців не виникало бюрократичних проблем з оформленням документів учасника бойових дій, голова Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко радить командирам частин, які нині перебувають у зоні АТО, взяти на облік усіх людей, що проходять службу. Це стосується навіть тих, хто прийшов добровольцем чи волонтером.

– Усіх людей треба взяти на облік. І коли бійці йдуть у бій, то всі їхні прізвища повинні бути вписані у бойові накази, – зазначає Артур Дерев’янко. – Це буде підставою для того, щоб командир військової частини потім мав змогу видати їм довідку, а ми вже тоді з міжвідомчою комісією визначатимемо, чи дійсно ця людина брала участь у бойових діях. На мою думку, ми ще матимемо клопіт з оформленням волонтерів як учасників бойових дій. Тому вже тепер, виїжджаючи в зону АТО, їм потрібно у військових частинах, куди вони прибувають, ставити позначку, наприклад – у путівці руху авто. Це вже буде додатковою підставою для доведення, що ця людина є учасником бойових дій або інвалідом війни. Адже по дорозі до військової частини, куди вони везуть гуманітарну допомогу, можуть трапитись різні неприємності, через що людина може навіть стати інвалідом.

– Пільги отримуватимуть усі ветерани війни, які брали участь у бойових діях, і не має значення, чи це добровольчі, миротворчі чи батальйони МВС. Нині в зоні АТО 44 батальйони. І більшість із них — добровольчі, сформовані з людей, які пішли боронити Батьківщину самостійно. Також ми плануємо створити центральний реєстр учасників бойових дій, щоб інформація була централізованою – пояснює чиновник.

 

Перелік документів для надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам ЗСУ, які брали безпосередню участь в АТО

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року  413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» для надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних Сил України командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення подають на розгляд комісії Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій такі документи:

довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (зразок 1);

витяги із наказів по стройовій частині про убуття (прибуття) до військової частини після виконання завдань антитерористичної операції;

копії посвідчень про відрядження;

список військовослужбовців військової частини А0000 Збройних Сил України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції (зразок 2).

Документи надаються в паперовому вигляді за адресою: 03168, м. Київ, 168, Повітрофлотський пр-т, 6, Департамент кадрової політики Міністерства оборони України. А також списки військовослужбовців (зразок 2) подаються в електронному вигляді Microsoft Excel (версія 97-2003) на автоматизовану систему управління Збройних Сил України «Дніпро» Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Усі копії документів повинні бути завірені підписом командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу), установи, закладу та скріплені гербовою печаткою.

Учасники антитерористичної операції, звільнені з віськової служби, документи подають через комісії обласних військових комісаріатів.

Всі документи, які подаються до комісії Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій, передаються до архівних установ України для тривалого (до 50 років включно) зберігання у повному обсязі на державне зберігання.

Комісія Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій вивчає документи і направляє їх на розгляд до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасників бойових дій, а у разі відсутності підстав, які підтверджуються документами, повертає їх до військових частин (органів, підрозділів), установ, закладів з метою подальшого доопрацювання.

 

Учасникам бойових дій надаються такі пільги:

♦ безплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

♦ безкоштовне щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також компенсація вартості самостійного такого лікування;

♦ 75% знижки плати за житлово-комунальні послуги;

♦ встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20% від тарифів вартості основних та 50% – додаткових робіт);

♦ безкоштовний проїзд усіма видами міського та приміського транспорту;

♦ безкоштовний проїзд один раз на два роки (туди і назад) усіма видами міжміського транспорту або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50% знижкою тощо.

 

Підготував Сергій СКІБЧИК.
 

У вас недостатньо прав для коментування.