HomeНаше життяЗустрічі для васНаціональна поліція у Володимирці: обійняти і плакати

Національна поліція у Володимирці: обійняти і плакати

( 0 Votes )

4 серпня країна святкує День Національної поліції. Ажіотаж з красенями у формі європейського зразка потроху згасає. Форма, окуляри, регулярні селфі, новенькі джипи - Аутлендери, що одразу мліють, побачивши ямку на дорозі, – невже це все, чим себе зарекомендувала нова поліція?

Прояснити ситуацію взявся т.в.о. начальника Володимирецького ВП Вараського ВП ГУНП в Рівненській області, майор поліції Віталій БЕРЕЗОВСЬКИЙ.

– Добрий день, Віталію Миколайовичу. Формально внутрішні наші справи змінились, а що ж із змістом нової професії?

– Не можу відповісти точно, бо немає з чим порівнювати. Адже сам Володимирецький відділ створений лише рік тому. Але можу навести дані. Хоч і розуміємо, що розірватись не можемо, та щось-таки робимо. Якщо брати статистику за перше півріччя 2017 року, то матеріалів зареєстровано більше 2200, було 2 вбивства, 4 грабежі, 1 розбій. Всі ці справи розкриті. Проблемною зоною залишається передмістя Вараша, бо воно теж відноситься до зони нашого підпорядкування. Зі 136 крадіжок майже 130 припадає на вараські дачі та новобудови у передмісті. Поки ми туди доїдемо, всі злочинці повтікають (посміхається). Логічно було б, аби свої дачі Вараш взяв під свій контроль. Але знову ж таки поділ території робили не ми.

– Який штат має наш відділ поліції і чи його достатньо для боротьби зі злочинністю?

– Сьогодні маємо в штаті 60 чоловік і 8 вакантних місць. Цього недостатньо. Якось ми собі рахували та визначили, що для кращої результативності у роботі нам треба хоча б 80 чоловік у штаті.

– Можете прокоментувати якість роботи своїх підлеглих?

– Усі працівники пройшли переатестацію. Тобто саме колишні міліціонери складають кістяк сьогоднішньої поліції. Прийшло 7 нових працівників, вони також проходили відбір, тестування. Проходили 3-місячні курси, де вивчали основи нашої роботи. Звичайно, досвіду вони ще не мають, проходять стажування уже на місці роботи, тому самостійно не патрулюють, обов’язково в супроводі більш досвідченого напарника.

– Найбільша проблема поліції полягає в неоперативному реагуванні на повідомлення про правопорушення. Як ви це прокоментуєте?

– Так, я з вами погоджусь. На жаль, територія нашого району велика, а нас на увесь район мало. Щоб ви розуміли, щодобово на чергування заступає всього 6 чоловік і дві машини. Як ви гадаєте, чи встигнуть вони виїхати на виклик, наприклад, у Воронки, там розібратись, а через півгодини вже опинитись, скажімо, в Мульчицях? Щодоби нам поступає в середньому більше 20 викликів на виїзд. 6 чоловік фізично, практично і теоретично не встигнуть всіх об’їхати. На жаль, так склалась ситуація. Не в моїх силах змінити кількість чергових. Такі питання вирішуються на обласному та держаному рівні, як би це дивно не звучало.

– А яка ситуація у вас із забезпеченістю транспортом? Он в Сарни два тижні тому цілих 70 Аутлендерів видали. А ми що ж?

– А ми ніщо. Володимиреччина знову залишилась без подарунків. Передбачено нам 4 автівки. Маємо лише 3. Одну ще обіцяють, можливо, дадуть до кінця тижня. А можливо і не дадуть.

– Дотримання правил дорожнього руху на автошляхах залишається під великим знаком питання: службу ДАІ ліквідували. Хто тепер її замінює?

– У нас у відділі немає окремого підрозділу, що контролював би рух на дорозі та слідкував би за добросовісністю водіїв. З області виділили 1 екіпаж патрульної поліції, яка має їздити районом і карати порушників ПДР. Їх я прошу щовечора патрулювати Володимирцем, особливо в центрі – з метою зменшення кількості і масштабів місцевих гонок. Проте ви маєте розуміти, що як тільки патрульна машина зникає з поля зору, любителів поганяти й шукати не треба.

– Як складається ситуація з обладунками поліції? Знаю, крупними містами всі поліцейські патрулюють з нагрудними камерами.

– Такі новації до нас ще не дійшли. Маємо лише одну нагрудну відеокамеру. В справі вона, звичайно, допомагає. Фіксує порушників, особливо це актуально, коли виїжджаємо ловити бурштинокопачів.

– До речі, бурштин, ліс – найболючіша тема для Володимиреччини. Як з цим справи? Невиліковно?

– Нема сенсу заперечувати. Проблема якою була, такою і залишилась. Та ви почули мене і самі тепер можете відповісти на питання, чи можемо ми не лише оперативно, а й в принципі на достойному рівні чинити опір натовпу копателів. Вочевидь, що ні. Найпроблемніші зони – це Воронки, Мульчиці, Телковичі, Ромейки, Більська Воля. Там найбільше і бурштин копають, і ліс крадуть.

– Якщо вже заговорили про Ромейки. Пам’ятається, Ви пролунали на всю Україну, коли журналістка Інна Білецька в своєму репортажі показала Вас як некомпетентну людину, бо не спромоглися відповісти про ситуацію з підкопуванням опор ліній електропередач.

– Дивився я ті два уривки з її репортажів. Вона сама собі протирічить. В одному відео монтажем обрізали мою відповідь, зробивши мене некомпетентним. В іншому відеоролику вона не заперечує, що я мав з нею розмову і дав відповіді на всі запитання. Звичайно, я знаю, що відбувається біля тих опор. І сам неодноразово виїжджав на місця, там же й були випадки затримання порушників. Проте інколи журналістам правда невигідна. Нею не так цікаво смакувати.

– Маєте нагоду привітати своїх колег з професійним святом.

– Шановні колеги! При-йміть щирі вітання! Бажаю всім нам терпіння, мужності, кар’єрного росту, благополуччя в сім’ях. Служба наша молода, але перспективна. При підтримці населення, при внутрішній гідності ми зможемо відбудувати нашу державу.

– Дякую за бесіду!

 Аналізуючи нашу розмову, складається враження, що Київ поставив на Володимирці велику чорну крапку. Чи ляпнув чорнилом – і нас не стало видно на карті. Бурштин копають, ліс крадуть – а нам виділяють лише 3 машини на весь район і четверту ніяк не дадуть. Село на село йде війною через бурштин, власні амбіції і жадобу до незаконного прибутку, а на весь район лишають лише 6 чоловік чергових...

Беручи картину загалом по країні, передивившись купу відеороликів на ютубі, ситуація показує нездатність багатьох молодих працівників поліції відповісти на елементарні професійні питання у своїй сфері.

Наприклад, на питання про якісні зміни реформованого МВС працівник відповідає: новий поліцейський прагне розвитку. Будь-яке наступне питання про який саме розвиток йдеться, може поставити в ступор відповідаючого.

Багато хто з них не має спеціальної освіти, пройшли лише 3-місячні курси, проте мають бажання змінити країну. (Як? Цього вони вже не скажуть). Ходять чутки, що на виклики, пов’язані зі зброєю чи вбивством, такі працівники через побоювання за своє життя навіть відмовляються виїжджати; у крайньому випадку посилаються на посадову інструкцію, мовляв, вони на таке не підписувались.

Заступник керівника Сарненської місцевої прокуратури Артур Стельмащук неоднозначно коментує дії молодих працівників поліції.

– Молодим поліцейським не вистачає досвіду складання процесуальних документів і офіційних документів, які скеровуються до суду. Через це дуже часто вказані письмові документи визнаються недопустимими. Через невірне оформлення документу особа, яка дійсно винна, може уникнути покарання. Також молоді поліцейські мають проблеми спілкування з самими порушниками, не зовсім вірно діють при масових заворушеннях через відсутність дипломатичних навичок, через нерозуміння психології місцевого населення (особливо коли мова йде про масові заворушення на ґрунті видобутку бурштину). Але треба розуміти, що нова поліція і справді перебуває на етапі становлення. Разом з тим, питання відсутності досвіду роботи у молодих працівників на даний час вирішується шляхом спільної роботи молодих полісменів разом із «зубрами» поліцейської справи, такими як Віталій Березовський. Із власного досвіду знаю, що всі керівники відділів поліції, їх заступники, які пропрацювали на своїх посадах далеко не один рік, не цураються особисто виїздити на місця подій, організовувати та координувати роботу молодих працівників, а не рідко і надавати методичну допомогу в проведенні слідчих чи інших дій.

Дуже хочеться вірити, що це лише справа часу. От наберуться досвіду. От як підуть, як поборють всіх поганих дядь і тьоть! А щоб знали! Чекаємо.

Світлана ГОРЕЦЬКА.

 

У вас недостатньо прав для коментування.