HomeНаше життяЗустрічі для васДіла бурштинові у краї поліському

Діла бурштинові у краї поліському

( 0 Votes )

Основні родовища українського бурштину зосереджені на Поліссі, зокрема й на Рівненщині. Добувають його тут уже третій десяток років. Але благом для держави «сонячний камінь» так і не став, ставши достатком і прокляттям для поліщуків. Держава й досі воліє брати іноземні кредити, аніж наповнювати бюджет за рахунок розробки цього ресурсу. Тож бурштином все конкретніше стали займатися кримінальні структури під кришуванням зі столиці.

Про «бурштинові війни» (зокрема, стрілянина і збройні розбірки у Сарнах 9 травня 2014 року) почула вся Україна. Олевський клондайк, де загинули десятки людей, теж сумно відомий і чорним старателям, і житомирянам, і правоохоронцям.

Але проблему в цілому так ніхто й не береться вирішити.  Бурштин добувається, ліси нищаться, а законодавці не квапляться посилити кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину, передбачену ст. 240 ч. 2 КК України.

Оскільки «бурштинові діла» актуальні і для володимирчан, редакція газети вирішила звернутися до людини, чиїм службовим обов’язком  є боротьба з незаконним видобутком бурштину, – до в.о. начальника відділу (з обслуговування м. Кузнецовськ та Володимирецького району) УМВС України в Рівненській області підполковника міліції Руслана Ярославовича  Грицая.

Пане підполковнику, прошу навести цифри зі статистики, аби мешканці району знали про ту шкоду, яку завдав довкіллю незаконний видобуток бурштину на Володимиреччині.

– Результати невтішні: за всі роки незаконного видобутку  бурштину в районі пошкоджено біля 260 гектарів земель сільськогосподарського призначення та 430 га земель лісового фонду. Основна шкода нанесена після 2008 року, коли варварський видобуток став масовим.

Що саме ви маєте на увазі, говорячи про варварський видобуток?

– Використання мотопомп. Нині старатель з лопатою є анахронізмом, хоча й таких чимало. Принаймні, старатель тільки пошкоджує  землю, а мотопомпа нищить її, розмиваючи водою усе довкола. Тому наша основна увага і першочергове завдання – боротися з використанням мотопомп.

Декілька цифр і тут не зашкодило б читачам.

– Будь ласка. Минулоріч працівниками нашого відділу було вилучено 44 мотопомпи (а ще 9 автомобілів і більше 4 кг бурштину-сирцю). Для повноти картини долучимо сюди й 10 лопат, які також є засобом незаконного видобутку. Це може викликати посмішку, але закон є закон.

А як закон карає самих правопорушників?

– Це запитання – не до мене. Я повідомлю лише, що в 2014 році нами виявлено та зареєстровано в ЄРДР (єдиному реєстрі досудових розслідувань) 56 фактів, пов’язаних з незаконним видобутком бурштину. З них  закрито за ст. 284 п. 2 КПК України 31 кримінальне правопорушення, направлено до суду 18 кримінальних проваджень, оголошено підозру 23-м особам, які в подальшому направлені до суду.

Як журналіст, котрий уже другий десяток років висвітлює роботу місцевої міліції, знаю основне. Успіх вашої роботи залежить не стільки від хороших і правильних команд, що поступають з обласного управління, скільки від систематичної профілактики правопорушень та тісної взаємодії з населенням і управлінськими та господарчими структурами району. Будь ласка, унаочніть цю тезу.

– Візьмемо для прикладу таке: у 2014 році в Кузнецовський МВ надійшло 316 звернень та повідомлень, з них виявлено працівниками міліції 48 кримінальних правопорушень. Стосовно району і обговорюваної теми, то ми тісно співпрацюємо з Антонівським, Рафалівським, Полицьким лісництвами та Білянською сільською радою. На їхніх територіях «бурштинові» ураження найбільші, тому ці структури теж зацікавлені у співпраці з нами. Співпрацюємо також з громадськими помічниками дільничних інспекторів міліції, членами громадських формувань.

А коли треба провести відпрацювання території незаконного видобутку бурштину, то наш відділ, як частина команди обласного управління МВС, отримує допомогу людьми з самого управління та інших райвідділів. Минулоріч було здійснено 7 таких відпрацювань, у яких було задіяно 125 працівників. Звідси й результати роботи, які можна оцінити так: незаконний видобуток бурштину у районі йде до зменшення.

Наостанок традиційне запитання. Зараз ви  маєте змогу через районну газету звернутися до жителів Володимиреччини з будь-якого питання. Що ви хотіли б сказати людям?

– Уже не раз говорили  про це, але й досі знаходяться громадяни, які піддаються на інтернет-шахрайства. В основному це мешканці Кузнецовська. А жителів сіл хочу попередити, що почастішали випадки шахрайства і крадіжок, здійснюваних  представниками так званої ромської національності, циганами, що видають себе за соціальних працівників чи закупівельників сільськогосподарської продукції.  Їхніми жертвами стають здебільшого пенсіонери та одинокі люди.  Тому будьте обережні, а якщо ви стали жертвою обману – обов’язково повідомляйте міліцію.

Дякую за змістовне інтерв’ю!

 

Розмовляв Петро Комнацький.

 

У вас недостатньо прав для коментування.