HomeНаше життяПро те, що хвилюєЧому 18 тисяч жителів краю – у червоному списку медиків?

Чому 18 тисяч жителів краю – у червоному списку медиків?

( 0 Votes )

Пропонуємо задати питання про реформу первинної ланки медицини та гарантовано отримати на нього відповідь

В Україні з 1 липня 2019 року пацієнти, які не обрали собі сімейного лікаря і не уклали з ним угоди, обслуговуватимуться у лікарнях та поліклініках виключно на платній основі. Адже поліклініки отримуватимуть гроші лише на тих пацієнтів, які уклали декларації з лікарями.

У нашому районі це 47 тисяч жителів, вони обліковуються в «зеленому списку». Тим, хто цього не зробив, доведеться також платити за лабораторну діагностику. Таких на Володимиреччині 18 тисяч, і це «червоний список».

А ще без сімейного лікаря їм ніхто не випише направлення до вузькопрофільних спеціалістів чи рецепта на ліки.

«Чекайте, – скажете ви. – А як же Конституція України, яка гарантує нам безкоштовну медицину? І до чого тут якісь «червоні» та «зелені списки»? Що це за дискредитація? Це що, мене не приймуть із критично високою температурою, якщо я не покажу декларації з сімейним лікарем?»

 

Дійсно, не все так однозначно, як здається спершу. За допомогою експертів із Центру громадського моніторингу ми спробували розібратися, які зміни чекають на українців у поліклініках. Загалом поки що пацієнтів не очікують кардинальні зміни в обслуговуванні. Водночас їх закликають якнайшвидше підписати декларації із сімейними лікарями: вони приїздять у ФАП чи в амбулаторію з комп’ютером, сама процедура триває недовго, проте значно спрощує процес надання багатьох гарантованих державою послуг.

Про «зелені» і «червоні» списки

З квітня в українських медзакладах завершився перехідний період на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». У Міністерстві здоров’я пояснюють: цей метод є більш ефективним, оскільки держава оплачує конкретний пакет послуг і вже не утримує установи. На сайті Володимирець СІТІ вже повідомляли, що Національна служба охорони здоров’я на одного пацієнта (а сума залежить від віку пацієнта) перераховуватиме центрам Первинної медико-санітарної допомоги в середньому 370 грн на людину в рік.

Тепер усіх, хто підписав декларації зі своїм сімейним лікарем, відносять до «зеленого списку» пацієнтів. Їм надаватимуть базовий перелік безкоштовних послуг, зокрема консультації лікарів та базові аналізи.

Ті ж, хто декларації не підписав, до 1 липня будуть у так званому «червоному списку». За них Національна служба здоров'я ще платитиме кошти три місяці, але менші суми. З липня таких пацієнтів проситимуть оплачувати навіть консультацію лікаря самотужки.

 

А якщо мені потрібна невідкладна медична допомога?

У випадку невідкладного стану допомогу будуть надавати всім, незалежно, чи є підписана декларація. Теж ж стосується і молодих мам, які перебувають у декреті та мають малолітніх дітей. Так само приїздитиме «швидка» на ваші виклики, незважаючи на декларації.

Але три місяці перехідного періоду швидко спливуть, і тоді пацієнтам доведеться спочатку платити мінімум 220 гривень за кожен прийом в амбулаторії сімейної медицини без урахування аналізів, а вже потім лікуватися. Тобто безкоштовна медицина для тих, хто не обрав собі лікаря стає платною. А без сімейного лікаря їм ніхто не випише направлення до вузькопрофільних спеціалістів чи рецепта на ліки.

 

Чи можна прийти на прийом без декларації?

Якщо пацієнт досі не обрав сімейного лікаря, він все одно має право на плановий огляд та інші послуги первинної медичної допомоги. Лікар його прийме та укладе договір одразу на прийомі. Детальна інформація про найближчий заклад первинної медичної допомоги, а також кількість лікарів й декларацій — доступні на сайті Національної служби здоров’я (nszu.gov.ua).

Пацієнт без декларації безоплатно отримає первинну медичну допомогу в разі невідкладного стану або якщо йому стане зле у відпустці чи відрядженні.

 

Як отримати рецепт на «Доступні ліки»?

Документ, який надає право на ці медикаменти, без декларації отримати неможливо. Тому кожен пацієнт, який хоче бути учасником пільгової програми, повинен обов’язково укласти договір із фахівцем. Це може бути сімейний лікар з комунального чи приватного закладу або ж лікар-ФОП.

 

Що таке «електронний рецепт»?

Відтепер лікарі виписуватимуть рецепт на «Доступні ліки» в електронному вигляді. Пацієнту надсилатиметься SMS-повідомлення на мобільний телефон, за кодом з якого  можна отримати медикамент у зручній аптеці.

«Ліки «ходять за пацієнтом», отримати ліки тепер можна в будь-якій аптеці-учасниці програми, без прив'язки до місця проживання», — пояснює заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк.

За його словами, від 1 квітня лікарі первинки виписали вже більше 225 тисяч таких рецептів. А більше ніж 60 тисяч людей отримали за ними свої ліки. ​Наразі 5041 аптека працює з оновленою програмою «Доступні ліки».

Важлива примітка: якщо у декларації вказаний вже неактуальний номер, потрібно буде подати заяву до Національної служби здоров'я України про його заміну. Це може зробити лікар на прохання клієнта. Також потрібно буде подати нову декларацію із правильним номером.

 

Чи можна викликати екстрену допомогу без декларації?

Екстрена медична допомога приїжджатиме на виклики незалежно від того, чи людина підписала декларацію з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром, чи ні.

Однак в уряді наголошують, що досі 70% усіх звернень за номером 103  —  це непрофільні виклики бригад, які не закінчуються госпіталізацією пацієнта.

«Це проблема всіх нас, адже поки бригада радить випити парацетамол від температури (що, по суті, є консультацією, яка надається сімейним лікарем), хтось з інфарктом залишається без екстреної допомоги»,  — зауважує в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Кому можна задати питання по реформуванню медицини в нашому районі?


Це далеко не всі відповіді на питання, які виникають у громадян, що досі не обрали собі сімейного лікаря. Наприклад, деякі віруючі відмовляються від отримання ідентифікаційного коду в податковій службі – а без нього, як і без паспорта, декларацію з лікарем не укладеш. Або хороші знайомі сімейні лікарі вже розібрані (бо ж у них ліміт – до 2 тисяч пацієнтів), а в інше місто до незнайомих лікарів їхати не хочеться. Чи ваша сімейна лікарка поїхала у відпустку або на курси, а вам терміново треба виписати рецепт на ліки – хто його матиме право виписувати?

Тож в рамках угоди між редакцією сайту та Володимирецьким центром надання первинної медико-санітарної допомоги ви можете поставити свої питання головному лікарю центру ПМСД Олександру Волочнюку в коментарях під цією статтею, на нашій сторінці Володимирець.сіті у Фейсбук.  Або ж пишіть на редакційний Viber, у Теlegram чи WhatsApp за номером 096-932-85-47.

Усі отримані від читачів запитання ми одразу ж переадресовуємо Олександру Волочнюку.

 

У вас недостатньо прав для коментування.