HomeНаше життяПро те, що хвилюєДайте світло, ради Бога!...(+фото)

Дайте світло, ради Бога!...(+фото)

( 0 Votes )

«Ось така ситуація в нас уже років 5 повторюється, чи не після кожної негоди», – бідкаються Микола Годунок та Любов Римаренко, жителі вулиці Поліська у селі Любахи, виглядаючи електриків з Володимирецького РЕМу.

От і минулого тижня вітровій знов обірвав провід (не дріт, а суцільна скрутка!) на електроопорі. І це далеко не єдина проблема з електропостачанням у Любахах.

Тут тобі і критично низька напруга, і зафіксовані кілками ізолятори високовольтної лінії, і розчахнуте дерево та сухостої, які від сильного вітру можуть упасти на дроти цієї ЛЕП...

Не дивлячись на те, що ми живемо під боком в енерговелета, який часом навіть працює з диспетчерськими обмеженнями (нема куди її дівати), місцеве населення не надто розкошує в зоні Рівненської АЕС. Час від часу то одне, то інше село практично вибухає на грунті відчаю: то рвуться дроти, скручені вузликами, то електронапруга в мережі скаче від 110 до 270 вольт. 

Випадково чи закономірно, але одразу кілька крупних конфліктів з електропостачальниками стались в районі за останні місяці. В.Телковичі разом з Любахами потерпають від перепаду електронапруги та обірваних негодою ліній електропередач (ЛЕП) і аварійних опор. А кілька вулиць Володимирця, які обслуговуються спільним трансформатором, свариться одночасно з селрадою і РЕМом: трансформатор (який є власністю громади селища) дає збій, поремонтувати його власними силами не можуть, а поскільки нема електрики, то йдуть сваритися до РЕМу. Відтак ніхто нічого не робить, і всі шукають винних, а від кого вимагати ремонту – ніхто не знає. Кожен з причетних шукає крайнього.

Отож, з метою прояснення ситуації «ВВ» звернувся до начальника Володимирецького РЕМу Василя Стовби. В першу чергу запитали, чому чи не в кожному населеному пункті трапляються перепади напруги.

– Якщо говорити про віддалені села, то буває, що опори електропередач і самі електродроти вже застарілі, їхні строки експлуатації спливають. Оновлюємо при можливості. Якщо говорити загалом про ситуації з низькою напругою, то виходить так, що всі ми з вами перевантажуємо мережу своїми електроприладами. За договірною потужністю, норми якої, між іншим, затерджено ще дуже давно, на одного споживача й сьогодні припадає 1-3 кВт. Колись цього вистачало, бо в побуті з електроприладів були лише, приміром, 3 лампочки, холодильник і телевізор. Тепер же – на додачу мікрохвильовки, пральні машини, бойлери, електрочайник, комп’ютери, кухонні прилади, телефони, домашні млини, січкарні, станки і безліч іншого. В багатоквартирних будинках встановлюють електропідігрів підлоги, а потім дивуються, чому постійно вимикається рубильник, і скаржаться на напругу. Стара мережа не розрахована на сучасне її навантаження.

І як вирішити цю проблему?

– У межах закону – подати заяву на збільшення потужності в електромережі, підписати договір про користування електроенергією, сплатити за різницю між попередньою і приєднаною потужністю За рахунок цих коштів ми можемо модернізувати мережу для споживача. Інколи виходить у нас піти назустріч людям. Наприклад, по Більській Волі зараз вже виготовляється проектно-кошторисна документація для реконструкції системи передачі електроенергії споживачам. Там застарілі лінії електропередач, які вже не можуть пропустити необхідну напругу споживачу. В першому півріччі поточного року плануємо поміняти якусь кількість опор електропередач, хоч трохи розвантажимо лінії, що живлять споживачів.

Часто до вас споживачі звертаються з проханням вирішити проблему з перепадами напруги в електромережі?

– Так, в основному це власники новобудов. Наші люди люблять зводити великі будинки, стандартної договірної потужності їм не вистачає. Тому одразу ж під час будівництва вирішують питання й по збільшенню потужності напруги в електромережі. У таких випадках встановлюємо розвантажувальні трансформатори, будуємо нові ЛЕП чи замінюємо старий провід на більш потужний. За 2017 рік ми встановили близько 11 розвантажувальних трансформаторів по району.

– Наскільки потребують оновлення системи електропостачання в районі?

– Альтернативи електроенергії в районі фактично нема: скраплений газ і сонячні батареї серед нашого населення непопулярні, весь район на електриці. Стан енергосистем оцінюю на «4» з мінусом. Є хутори, де опори електропередач ще з 60х-70 років стоять. Звичайно, хотілося б покращити там ситуацію, та найчастіше доводиться обирати на користь тому населеному пункту, де кількість населення більше.

У тариф по сплаті електроенергії закладений певний відсоток коштів, які спрямовуються безпосередньо на оновлення системи електропостачання. Також існують певні інвестпрограми, що орієнтуються на повний ремонт окремих секторів системи електропостачання. Так, у цьому році подібні інвестпрограми дають змогу повністю замінити електромережу в Іванчах (встановлення додаткової розвантажувальної підстанції, реконструкція мережі ПЛ-0,4 кВ і встановлення трансформатора), в Зелениці (ремонт лінії 0,4 кВ), в Кідрах (2 лінії 0,4 кВ). У місті Вараш також маємо частину наших ліній (ремонтуватиметься ПЛ-0,4 кВ). На це виділено близько 7 млн грн.

Капітальний же ремонт передбачає цілу низку об’єктів, що підлягають модернізації або ремонту, на що виділено орієнтовно 400 тис грн (повний перелік об’єктів можна переглянути на сайті газети – авт.). В межах капремонту вже, наприклад, наші працівники поміняли провід в Жовкинях, Більській Волі і В. Жолудську. Там же замінили ізолятори, провід, траверси, опори, розчистили траси.

Як часто трапляються випадки, коли люди самі пошкоджують опори електропередач, електродроти?

– Регулярно 2-3 випадки в місяць через втручання сторонніх осіб. Крадіжок менше. Частіше – саме пошкодження електродротів чи опор, особливо під час незаконної рубки дерев. З початку року вже є багато таких випадків. Інше також трапляється. Наприклад, в лютому під час ДТП машина збила опору електропередач. А в перші дні січня взагалі невідомі особи злили масло з трансформатора. Самі в себе крадуть.... Через таких от «шкідників» часто і по пів-села і по кілька населених пунктів одразу залишаються без світла.

Володимирецький РЕМ має боржників за несплату споживання електроенергії?

– Глобальних проблем нема. Близько 93-95% населення оплачує послугу. В разі, якщо споживач не вніс оплату за спожиті кіловати, ми йому надсилаємо попередження, упродовж 30 днів він матиме можливість ситуацію виправити. В разі неоплати і після цього терміну наші працівники виїжджають на місце, оглядають лічильник, можливо, проблема у ньому. Крайній випадок – відключення лічильника від мережі електропостачання. До речі, заміна лічильника у разі його несправності є безкоштовною послугою. Треба лише написати заяву в абонентському відділі Володимирецького РЕМ.

Як вирішуватиметься питання у В.Телковичах і Любахах? Жителі Любахів вже звертались і до депутатів, і писали листи до вашого керівництва та навіть у Міністерство енергетики. Там суттєва проблема з електронапругою, вона скаче від 140 до 260 кВ. Під час останнього буревію минулого тижня в Любахах, наприклад, взагалі пообривало дроти. А ізолятори на електроопорах високовольтної лінії коло лісництва досі фіксуються дерев’яними брусками, що є справжньою халатністю, серйозним порушенням. До всього, там в будь який момент розчахнуте дерево може впасти на проводи, тож люди, не чекаючи ремівців, самі стягнули його дротами. Можете прокоментувати ці дійсно аварійні випадки? Коли їх буде усунуто?

– Ремонт в Любахах заплановано на травень, маємо там розчистити траси, дотягнути кілька фаз до споживачів. Також проведено вже ряд технічних заходів по поліпшенню стану електромережі, планується реконструкція, повна заміна лінії 04кВ від ТП-121 і встановлення додаткового розвантажувального трансформатора. Поки що доформовується інвестпрограма, а в неї має бути закладений і ремонт мережі в Любахах. Окрім того, сподіваємось на зекономлені кошти, і їх також витратимо на це село. В разі відсутності інвестпрограми і економії коштів ремонт там відкладеться аж до 2019 року.

У В.Телковичах в квітні проводили капітальний ремонт лінії 0,4 кВ: проводили чистку, заміну/перетягування проводів по трьох лініях.

Немала проблема у жителів вулиць Проектна, Молодіжна, Ювілейна, що у Володимирці. Електроенергію постачає ваше підприємство, а електромережа на цій ділянці є власністю селради. У разі поламок що робити людям? Хто має ремонтувати горе-трансформатор? Ламається він часто, а тиждень тому в ньому відгорів кабель фази. Електропостачання не мали ті споживачі, що підключені до лінії з напругою 220кВ. Особливо важко зараз тим, хто має дітей, вони мусять ходити по сусідах варити дітям їсти. Жителі цих вулиць запевняють, що даний трансформатор обслуговувався раніше і РЕМом, і підрядниками, яких наймала селрада. А тепер – люди тиждень страждають. Звертались і до селищного голови, і до вас. Проте до якогось спільного бачення вирішення проблеми, на жаль, не дійшло?

– Та електромережа, в якій виникла проблема з трансформатором, знаходиться на балансі селищної ради, тому до неї ми стосунку жодного не маємо і ремонтувати її просто так, за проханням населення, не можемо: нема для цього законних підстав. Ми ремонтуємо лише ті електромережі, які знаходяться на балансі в обленерго. У селищної ради є кілька варіантів виріщення даного питання: вони можуть укласти договір з «Рівнеоблеренго» на спільне використання електричних мереж. І тоді їм з держфонду через тариф «Рівнеобленерго» повертатимуться кошти відповідно до кількості електроспоживачів і пропускної спроможності електромереж, за ці кошти вони їх і будуть утримувати. Або другий варіант – передати ці електромережі на баланс «Рівнеобленерго». Селищному голові такі пропозиції ми озвучили, він обіцяв розібратись.

 

«ВВ» отримав коментар і від селищного голови смт Володимирець Олександа Осмоловича з приводу проблемного трансформатора, який живить вулиці Ювілейна, Проектна, Молодіжна.

– Деякі ділянки електромережі у селищі справді знаходяться на балансі селради. Але місцевий РЕМ інколи їх використовує без погодження з нами. Так, вони стверджують, що не мають права ремонтувати «наші» пошкоджені ділянки електромережі. Але ж вони в такому випадку не мали права і надавати техумови, підключати людей до «наших» електромереж без нашого погодження.

Селрада як власник справді зобовязана утримувати електромережі в належному стані. Але РЕМ зі свого боку має підписати з селрадою договір на спільне використання електромереж і відшкодовувати витрати селради на їх ремонт.

Селрадою коштів на утримання місцевих електромереж не передбачено. На минулій сесії я просив виділити з місцевого бюджету 150 тис грн для усунення подіних проблем з електромережами. Таких грошей передбачено не було. На сесії 25 квітня це питання знову піднімалось...

Ремонт проблемного трансформатора потягне 25-30 тисяч гривень. Якщо кошти виділять, будемо його ремонтувати. Якщо кошти не виділяться, поняття не маю, як вирішуватиметься це питання.

Нам не надходило й пропозицій щодо спільного з жителями цих вулиць фінансування ремонту трансформатора, хоча подібна практика у Володимирці вже була. Споживачі електроенергії від 75-ої підстанції на вулицях Північна/Гоголя самі купували автомати і встановлювали їх.

Це проблема дуже глибока. Я нею давно переймаюсь. У разі укладення договору з РЕМом про спільне утримання селищної електромережі, відшкодовувати нам кошти вони зможуть лише після затвердження кошторису з боку НКРЕ. Але комісія при цьому передбачає у кошторисі витрати на зарплату цілих 52%. У нас витрати становлять 10% для заробітної плати. От минулого року ми ремонтували підстанції, проплатили 76 тис грн за ці роботи. На зарплату пішло близько 7 тис грн, навіть менше передбачених 10%. За правилами формування кошторису, як в НКРЕ, ми витратили б тільки на матеріали 60 тис грн, а на зарплату – 100 тис грн. то де тут економія?..

Наразі звернулись до народного депутата В.Яніцького з проханням вплинути на таку проблему, адже її вирішення більше лежить у законодавчому полі.

Дізнавалась Олена Стельмащук.
 

У вас недостатньо прав для коментування.