HomeНаше життяПро те, що хвилює"Ревізор" – приїде, "Народний контроль" – уже приїжджав

"Ревізор" – приїде, "Народний контроль" – уже приїжджав

( 0 Votes )

Тема шкільного харчування у «Володимирецькому віснику» порушувалася не раз.

Ми як могли били на сполох, коли через незграбні тендерні торги школярі в зоні радіаційного забруднення замість обіцяних державою обідів одержували мізерну компенсацію. Не змовчали й тоді, коли наш земляк Михайло Хмарук торкнувся питання сумнозвісних переплат за шкільне харчування.

Торкнулося це не одної і не двох сімей. І все тому, що управління освіти вирішило надавати пільгу на харчування дітей 1-4 класів з малозабезпечених сімей лише після того, як у школі зареєструють надану управлінням соцзахисту довідку (дивіться публікацію «Бюрократи» у номері за 27 квітня ц.р.). За твердженням автора, багатодітні сім’ї майже половину часу, на який видається довідка (зазвичай на півроку), власним коштом оплачували харчування (йдеться про малозабезпечені сім’ї з колишньої четвертої чорнобильської зони).

СВОГО ЧАСУ довкола пільгового харчування наших школярів здійнявся добрячий гамір у соціальних мережах. Крім нас, гостро виступили проти тодішньої тендерної політики журналісти з порталу розслідувань «Четверта влада». І зміни сталися: нинішній навчальний рік у плані учнівського харчування, зокрема харчування дітей-пільговиків із числа учнів 1-4-х класів, розпочався без ексцесів. Райрада, управління соцзахисту й управління освіти внесли корективи у роботу шкільних їдалень. Здавалося, все, владнавшись, повернулося на круги своя. І враз – у район прибуває знімальна група телепрограми журналістських розслідувань «Народний контроль». Подумалося: «Чи не схоже це на махання кулаками після бою?» Але спочатку – кілька слів про сам «Народний контроль».

Громадський рух під такою назвою зародився у 2012 році. Вперше почули про нього у Львові. І спочатку це був авторський проект журналіста-розслідувача Дмитра Добродомова. «Народні контролери» викривали корупціонерів, виявляли нечесні схеми державного і комунального управління, аналізували рішення, що приймались у місті та країні. З часом їхній голос зміцнів – і їхня діяльність поширилася на проблеми комунальних тарифів, громадського транспорту, доріг, трубопроводів...

У 2014 році, ставши народним депутатом, Д.Добродомов заявив про створення партії «Громадський рух «Народний контроль» – і в інтернеті простежується непроста еволюція партії від провладної до фактично опозиційної.

Прибувши у Володимирець, знімальна група «Народного контролю» насамперед завітала до заступника голови райради Володимира Савоніка. Там і говорилося про бюрократизм у системі шкільного харчування з господарем кабінету та його гостем – критиком цієї, як відзначалося, забюрократизованої системи Михайлом Хмаруком. Учасником розмови був також помічник народного депутата Д.Добродомова Дмитро Сільман.

Відповідаючи на запитання журналістів, М.Хмарук повторив уже відомі з його газетної публікації факти. Описав і численні «походи» по владних кабінетах, доводячи, що з учнівським харчуванням не все гаразд. Відмітимо, що прозвучали й дещо нові нотки. На переконання М.Хмарука, безплатне харчування школярів (і не лише в нашому районі) замінили безплатним обідом, а це (не треба бути мудрецем, щоб збагнути) різні речі. До того ж, обід пропонується о десятій ранку! Як і передбачає обіднє меню, дітям подається повний комплект страв. Але ж… обід у таку рань хіба не суперечить фізіологічним можливостям дитини? Чи не тому частина страв так і лишається на столах шкільної їдальні?

Внаслідок бюрократичної гри з реєстрацією виданих управлінням соцзахисту довідок і проставленими у них датами накопичувалися не лише батьківські «борги» за так званий «дореєстраційний період», а й суми, сплачені батьками впродовж цього періоду. Бо ж, засумнівавшись у боргах, хтось із не поспішав з оплатою, а хтось, не бажаючи конфліктувати зі школою, з власного гаманця оплачував дитячі обіди.

Питання у розмові з журналістами «Народного контролю» постало й по-іншому. А чи не сталося так, що, крім батьківських грошей, використовувалися й бюджетні – і таким чином спрацював механізм подвійної оплати? Чи не проросла таким чином корупція у нашому освітньому середовищі, точніше – у сфері учнівського харчування? На думку Б.Сільмана й М.Хмарука, рух таких грошей проконтролювати важко. Це під силу хіба що спеціалізованому органу. І зазначалося, що такий «ревізор» у район невдовзі приїде. Тоді і фінансову дисципліну перевірять, і розставлять крапки над «і» в суперечливому питанні шкільного харчування.

Вислухавши М.Хмарука, Володимир Савонік підвів своєрідну риску під його словами й недавню катавасію з довідками на харчування пояснив відсутністю відповідальності у всіх держорганах, які мали б чітко дотримуватися діючих нормативних актів. Дано десять днів на видачу довідки – вкладайтесь у цей термін, а не встигаєте – бийте на сполох, домагайтеся внесення змін у недосконалі документи, вважає Володимир Володимирович. Добре, що нарешті дійшли консенсусу і видана довідка впродовж місяця не обростатиме боргами. А як бути з боргами, що матеріалізувались у конкретних числах раніше? І хто їх тепер компенсує простодушним людям, які довірилися бюрократичним папірцям? Ми навіть не знаємо, скільки сімей переплатили за дитячі обіди; невідомо, як довго це тривало і чи не триває донині, каже В.Савонік і вважає, що треба відповідати за допущене головотяпство. Ідеться ж про багатотисячні суми, які невідь-куди пішли з сімейних гаманців.  

Втім, В.Савонік не заперечує, що управління соцзахисту свого часу скаржилося на труднощі з доставкою документів в область і просило у райради сприяння. У той же час не приховує й подиву: якщо держслужбі для службових потреб не виділяються державні кошти, чи повинен цим перейматись орган місцевого самоврядування? На його погляд, ситуація дивна, якщо не сказати – безвідповідальна. Бо службовий обов’язок – вище всяких обставин. А посилання на труднощі – не що інше, як дитячі відмовки державних посадовців. Тож природно, що затримками з наданням пільгового харчування зацікавилася Сарненська міжрайонна прокуратура і відкрила кримінальне провадження.

 Знімальна група побувала й у голови райдержадміністрації Володимира Хоружого та начальника управління соціального захисту населення Наталії Шами. За словами Володимира Івановича, «довідковий скандал» з приводу шкільного харчування, що кілька місяців тому спалахнув у районі, сам собою згас, щойно райрада надала допомогу, яку просили в управлінні соцзахисту. А Наталія Олександрівна пояснила, що довідки видаються батькам у встановлені законом терміни. Однак справи направляються в обласний центр по нарахуванню, через що й траплялися затримки їх проходженням. Нині питання врегульовано, що й мав на увазі В.Савонік, згадавши про так званий «консенсус». Сумнівною видалася тільки його теза про те, що соцзахист мало не попутками повинен доставляти в Рівне документи, через які належна учням соціальна пільга може призначатися з затримкою. Звісно, можна заявляти, що райрада «не зобов’язана» фінансувати РДА та її управління і відділи. А якщо подумати? На РДА покладено чимало делегованих райрадою повноважень, тож при можливості краще їй допомогти, ніж байдуже відвернутись.

А от питання «боргів», що у процесі харчування дітей начебто з’явились у батьків, справді хвилююче. Воно залишається відкритим. І ми повернемося до нього, коли згаданий «ревізор» насправді побуває в районі.

 

Олексій ГОРОДНИЙ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.