HomeНаше життяПро те, що хвилюєМолоко … на асфальті (+фото)

Молоко … на асфальті (+фото)

( 0 Votes )

Давно користуюся послугами  молочниць, що торгують біля критого ринку (саме біля, а не на ринку) «Нектар у Володимирці. У сніг і в холод вони стоять із своїм товаром на розі біля пошти. А ринок для них чомусь закритий. Молоко, сир, сметана лежать просто на асфальті, коло проїжджої частини.

Поруч проїжджають машини, обкурюють пляшки й торбинки вуличних торговців димним чадом, піднімають на вітер пилюку, яка осідає на імпровізованих яточках. Про санітарію та гігієну такої продукції нема й мови.

Немає зовсім елементарних умов для цих трудівниць, які своєю важкою працею годують тварин, довозять натуральні продукти. А як продати їх, де?

Варто підняти це питання нашій газеті і нашій владі, щоб знову відкрили «той базарчик», щоб він працював упродовж дня. І щоб кожен, хто має лишки сільгосппродукції (і не лише власники корів, а й квітникарі, і всі, кого годує підсобне господарство), мали змогу «культурно» реалізувати свою продукцію.

Ніна Іванівна та Володимир Миколайович, жителі Володимирця.

 

Коментує Віктор Новак, секретар Володимирецької селищної ради:

– Питання «стихійної» торгівлі сільгосппродукцією біля пошти неодноразово піднімалося на виконкомі та сесіях селищної  ради. Ми знайшли підприємця  Валерія Діжурка, який погодився організувати торговельні місця для реалізації вирощеної місцевими жителями сільгосппродукції. Підприємець виконав всі умови санітарних норм, на ринку є санвузол, вода. За одне торгове місце правив 3 гривні. Це – символічна плата по тодішніх мірках. Для наших людей, це – великі гроші. Утримував прибиральника та сторожа.

Але продавці молочних продуктів, квітів та продуктів рослинного походження відмовилися від послуг створеного ринку. Біля пошти вони організували стихійний базар по продажу молока і сільгосппродукції.

До  них неодноразово навідувався заступник  селищного голови Василь Лосінець, пропонував  варіанти вирішення цієї незаконної «торгівлі». Селищна рада не має права  наказувати  продавців за торгівлю у невизначеному місці. Ми зверталися й до поліції по цьому питанню. Ми намагаємося  узаконити всі види діяльності в райцентрі та сприяти організованій торгівлі молочними та іншими сільгосппродуктами. Селищна рада зробила все можливе. Тепер слово за покупцями (бо саме вони й породжують попит на сільгосппродукти), реалізаторами та поліцією, яка має слідкувати за порядком на вулицях нашого містечка.

Коментує підприємець Валерій Діжурко:

– Так, селищна рада попросила мене організувати «критий ринок» для місцевого населення, яке реалізує свою сільгосппродукцію, зокрема, молочні продукти. Ми створили 15 торгових місць. Облаштували туалет, провели воду, надали продавцям доступ до ветеринарної експертизи. За торгове місце правили практично символічні 3 гривні. Якщо ці місця були б зайняті повністю увесь місяць, то виручені 1350 гривень все одно не покривали б наші затрати на утримання «молочного ринку».  2,5 тисячі гривень ми платимо за оренду землі, потім – податок  по 740 гривень за торгове місце…  Ми утримували також і прибиральника. 

Але молочники самі відмовилися від послуг «критого ринку». Вони вибрали протилежний бік для торгівлі. І я розумію невдоволення покупців молочних продуктів: молоко, сир і масло лежать на прямо землі. Їдуть автомобілі, вихлопи, пил. І в той же час навпроти, на «критому ринку» стоять порожні дерев’яні столи, лавочки, накриття від дощу і снігу. Все  зроблено згідно ГОСТів.

Пропоную продавцям молока взяти той «ринок» в оренду. Мені ваших грошей не потрібно. Забирайте їх собі. Працюйте. Культурно торгуйте, щоб не було зауважень ні в мій, ні у ваш бік…

Фото з редакційного архіву.

 

У вас недостатньо прав для коментування.