HomeНаше життяПро те, що хвилюєКуди у Володимирці сходити в ... туалет? (+фото)

Куди у Володимирці сходити в ... туалет? (+фото)

( 0 Votes )

В одну  солідну районну установу з Рівного приїхали перевіряючі.  Вибачайте, дорога далека, організму захотілось по нужді. Ті перевіряючі, люди солідні і культурні, почали шукати в центрі Володимирця характерні споруди з буквами «М» «Ж». Не знайшли ніде. На селищній раді побачили прапор і попрямували туди, розпитатись. Там саме обід був, тож вони почали питати  людей, де можна справити нужду. Їх відвели … у чотириповерхове   приміщення «білого дому». Майже туди, куди їм і треба було…

Але після цієї епопеї інспектори негативно відгукувалися про Володимирець, і навіть вгощання  смачним обідом гостей не вразило і їхньої думки не змінило. Бо поки піднімалися  в ресторан, як на зло, двері туалету там були зачинені. Прямо якийсь  «закон подлості»…

Усі, хто приїжджає у наше містечко, хвалять Володимирець за порядок і чистоту. Окрім одного – якщо когось, вибачайте, приспічить по нужді, швидко і культурно це зробити не вдасться. Місцевим легше, вони знають місця «пристосування». А от приїжджим, та ще з маленькими дітками? Це – проблема.

Відсутність громадських туалетів – справді проблема для Володимирця. Ця «делікатна тема» соромливо ховається відповідальними чинами під сукно уже роками. Ще в 2010, а потім у 2013 році, коли обвалилася частина вбиральні (яка стоїть на старому польському католицькому кладовищі) на автовокзалі у Володимирці, – питання побудови громадського туалету для гостей селища гостро піднімалося на рівні селищної ради, РДА та навіть на обласному рівні. Тоді все впиралося в кошти і проекти.

 Треба сказати, що після нашої гострої публікації владні мужі, набравшись сорому, людського осуду і ганебної слави на всю область (бо ж запахло міжнаціональним конфліктом), заходилися довго радитися і вишукувати способи вирішення скандальної ситуації. Приїжджало керівництво обласної автостанції, збиралися з районними службами і селищним керівництвом – і таки погодили, що туалет із території польського кладовища треба перенести на територію нейтральну. Але після буремного 2014-го року увага відповідальних за реалізацію цього очевидного рішення ослабла, і перенесення вбиральні так і не відбулося. Місцева влада просто кинула чималі кошти на її ремонт. Та й відповідальності за його утримання ніхто не хотів брати ні в селищній раді, ні серед підприємців.

Тож вбиральня на автостанції «Володимирець» залишається й понині діючою. Правда, там завжди чисто і побілено, але розумні люди туалети на сакральних похованнях не ставлять.

 

 

 

Ще в радянські часи, в розгул войовничого атеїзму, комусь так  захотілося «насолити» віруючим і тим мешканцям  містечка, що прибирали окремі могилки колишніх родичів і сусідів, що взяли і перенесли  громадський туалет… аж на самісіньке кладовище.

Сьогодні  у Володимирець і через Володимирець проїжджає чимало людей, які відвідують в ці дні, поховання рідних. Приїжджають і німці, і  євреї, і поляки. Та й взагалі – вбиральні там не місце.

Заступник голови Володимирецької селищної ради Василь Лосінець по даному питанню зазначив: «По цьому питанню немає проблем. За «Рікосом»  є громадський туалет, він діючий. Після 15 квітня я виходжу з відпустки, будемо вирішувати…».

Ще не закінчили розмову із  Василем Лосінцем, як підходить бабуся Марія Павлівна із внученятами:

– Йду до Осмоловича скаржитися. Такий гарний дитячий майданчик біля  першої школи побудували. Дякувати і ще раз дякувати треба і меценату Віктору М’ялику, і селищній та районі владі! А от про  елементарне – туалет чи біотуалет – чомусь ніхто не подбав. Це стало проблемою для жителів будинків, що поруч з майданчиком. Треба щось робити!

– На останній сесії у жовтні минулого року селищний голова Олександр Осмолович про «спорудження» туалету на дитмайданчику М’ялика  персонально вів мову, – долучається до розмови депутат селищної ради, педагог Ольга Дуляницька. – Санвузли і громадські туалети були приводом неодноразового обговорення на сесіях Володимирецької селищної ради. Так, як і питання прибирання сміття.

Виходять із сусідньої з дитмайданчиком двоповерхівки, що по вулиці Чкалова, жителька цього будинку Єва Кужіль, а за нею – колишня працівниця друкарні Дарія Балясова, в один  голос заявляють:

– Батьки зо всього району привозять сюди своїх діток побачити  майданчик і погратися. Як треба справити нужду, старші й мудріші стукають у двері та просяться … в туалет. А більшість біжать і ховаються за ялинами, або ось сюди, під наш будинок, під самісіньке вікно ходять. На майданчик гроші М’ялик дав, то що, наша селищна рада не могла знайти коштів хоча б на біотуалет?

Справді, про це чомусь ніхто не подумав тоді, плануючи територію під майданчик. Дзвоню до завідуючого володимирецьким лабораторним відділенням Кузнецовського міськрайонного управління ГУ ДСЕС у Рівненській області Володимира Пирішка. До телефону підійшла санітарний лікар  Ірина Петрова і пояснила, що в їхньому управлінні знову  реорганізація, і начальник нині у вищого начальства. А щодо райцентрівських туалетів конкретизувала:

– Так, дане питання  важливе для  певної  категорії і частини населення, наприклад, приїжджих. Є норми, згідно яких  будуються  санітарні кімнати та санвузли у людних місцях. Зрозумійте мене правильно, але біля кожної лавочки на  автозупинці ще ніхто туалетів не будував. Є санітарні норми, згідно яких там, де базуються заклади харчування, стаціонарні торгові точки, громадські місця скупчення людей, там обов’язково (!) мають бути встановлені відхожі місця, вбиральні або туалети (дивлячись по місцю розташування).

Вихід з цієї делікатної теми вбачається один: комунальне підприємство селища Володимирець таки має подбати про встановлення у громадських місцях хоча б біотуалетів. Можливо, й на платній основі, щоб окупилася їх вартість і витрати на утримання та прибирання. Або ж запропонувати це комусь із підприємців як одну із обов’язкових соціальних складових розвитку бізнесу. Інакше час від час про Володимирець буде чути неприємний запах. Хіба це личить нашому селищу?..

Г. Штерн

 

У вас недостатньо прав для коментування.