HomeНаше життяПро те, що хвилюєУ Володимирці окрадений цвинтар: люди, де ваша людяність?

У Володимирці окрадений цвинтар: люди, де ваша людяність?

( 0 Votes )

Святотатство на кладовищі – річ ганебна та, на жаль, не нова. Хоч кладовище завжди вважалось серед українців особливим, сакральним місцем, та для сучасних людей навіть місце поховання перестало бути святим.

Ось і у Володимирці на кладовищі, що знаходиться біля «сосонок», у ніч з 17 по 18 вересня було викрадено 5 стовпчиків для огорожі.

Згідно санітарних норм, кладовище повинно бути огородженим. Селищна рада виділила на це кошти. Уже три сторони кладовища впорядковані, а четверту нині доробляли. І ніхто й подумати не міг, що вранці не виявиться на місці цих стовпчиків! Та злочинці не погребували нічим.

Люди добрі, схаменіться! Грабують все, що можна довкола, та вже й до кладовища «докотилися»? Утративши совість і повагу до мертвих, ви не боїтеся гріха?  Адже догляд предківських поховань – ознака цивілізованості будь-якої нації. Сумно про це говорити, але процес руйнування правічних суспільних цінностей, які формувалися  у пошані і впорядкуванні некрополів, уже почався – цинічною крадіжкою із святого місця.

Закони кладовищ на покійних не діють, а от на живих людей, які і без того вбиті горем від втрати близької людини, б'ють, як «обухом по голові…»

По-християнськи мені шкода злодіїв. Я не думаю, що вони усвідомлюють, що скоїли. Але хочеться, щоб громадяни, кого це стосується, не забували: цвинтарі, кладовища – це місця спочинку, місця, де хоронять тіла померлих людей, проводять погребальні церемонії, ритуали поховання і поминання померлих. Такі місця можна порівняти зі святинею.

Тому давайте ставитись до цвинтарів з повагою. Адже кладовище, як не крути – останній прихисток для нас усіх. І тут має бути дійсно красиво, чисто і панувати вічний спокій…

Сергій САВЧУК, головний інженер КП «Аква»

ілюстрація з мережі Internet

 

У вас недостатньо прав для коментування.