HomeНаше життяПро те, що хвилюєЯк уникнути травм в зимовий період

Як уникнути травм в зимовий період

( 0 Votes )


От і морози. Стовпчик термометра опустився до мінусових позначок. В таких умовах, щоб зменшити ризик отримання травм в ожеледицю, МНС радить ретельно підготуватися перед виходом на вулицю, та дотримуватися простих рекомендацій.

 Імовірність падіння під час ожеледиці значно знижує правильно підібране взуття. Зимове взуття має бути на невисокому стійкому каблуці чи танкетці, з якісною підошвою. В магазинах можна придбати спеціальні гумові насадки на взуття проти ковзання. В домашніх умовах на підошви можна приклеїти шматок поролону, лейкопластиру чи шматок наждачного паперу. Ці матеріали мають здатність стиратися, тому таку процедуру слід робити щодня перед виходом з дому. Є надійніший спосіб — змастити підошву клеєм ПВА і на кілька хвилин поставити в пісок. Крупинки перешкоджатимуть ковзанню.

Людям похилого віку краще в “слизькі дні” взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою сумка чи торба, то вона повинна бути тільки такою, яку можна носити через плече. Дві третини травм люди похилого віку отримують при падінні.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження небезпечні для здоров’я. Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі або неспритні. Зачекайте, поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Під час ожеледиці ходіть узбіччям тротуару ближче до стін будинків, огорож чи стовпів. В разі падіння вони стануть для вас опорою. Але слід уникати предметів з гострими кутами.

В таку погоду слід ходити з сумкою, яку можна носити на плечі. Вільні руки краще контролюють рівновагу. Тому тримайте їх вздовж тіла, а не в кишенях.

Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та потрапити на дорогу, автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. В ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях автомобілів, і падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести, в кращому разі, до каліцтва, а то і до загибелі.

Небезпечними є прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. Травми при цьому найчастіше важкі, всупереч переконанню, що людина напідпитку падає завжди вдало. При сп’янінні люди не так чутливі до болю і за наявності травми не звертаються своєчасно до лікаря, що спричиняє згодом ускладнення.

Будьте готові, про всяк випадок, під час перебування на вулиці в такі дні впасти. Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку падіння, тому виходьте з будинку неквапом.

При порушенні рівноваги швидко присядьте – це найбільш реальний шанс втриматися на ногах.

Якщо ви послизнулися, зігніть ноги в колінах, голову втягніть у плечі і постарайтеся впасти на бік. Часто під час падіння люди намагаються зменшити удар, витягнувши руки перед собою. Цього робити не варто. Так легко можна отримала переломи зап'ястя або передпліччя. М'язи напружте. Під час удару вони захищатимуть суглоби від травмування.

При падіння на спину підборіддя притисніть до грудей, руки широко розкиньте. Це зменшить силу удару. В будь-якому разі старайтеся впасти на бік, а не на спину. Якщо падаєте зі сходів, руками захищайте голову і шию.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, в суглобах, нудоту, побачили, що утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можливе виникнення ускладнень з неприємними наслідками.

Основні травми під час ожеледиці – це удари колін, плечей, голови, хребців, розриви зв'язків колін, переломів гомілок, грон, рани на обличчі, травми і вивихи плечей.

Дотримання вищезгаданих рекомендацій убезпечить Вас від отримання даних травм, які завжди є небажаними.


 

Андрій Муравинець,

заступник начальника 16-ої ДПРЧ ТУ МНС у Рівненській області.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.