HomeНаше життяПро те, що хвилюєМолоко і м’ясо ще продаватимуть…

Молоко і м’ясо ще продаватимуть…

( 0 Votes )

Згідно міжнародних умов і Євростандартів, з 1 січня 2015 року в Україні мали запровадити заборона на так званий хаотичний продаж м’ясо-молочних продуктів (необробленого молока), вироблених без спеціального дозволу поза межами спеціалізованих виробничих об’єктів. Однак наприкінці грудня 2014 року парламентарі зняли заборону на продаж з 1 січня 2015 року на ринках необробленого молока, сиру та м’яса домашнього виробництва, перенісши цей термін на 2017 рік.

Більше п’яти років європейська комісія вела мову з Мінагрополітики України щодо врегулювання питань відгодівлі та забою свійських тварин у спеціалізованих і обладнаних для забою тварин (зокрема, свиней, великої рогатої худоби, тощо) приміщеннях. Кошти, виділені на обладнання, як завжди, десь розсіялися.

Селяни, кожен у себе в дворі, кололи кабанчика чи свинку, і продовжують це робити. Бо пункт забою в заготконторі давно продано приватнику і переобладнано під пилораму чи ще щось.

Дідівським способом, соломою та газом чи бензином хазяї смалять кабанця. І «свіжина» йшла та йде господарям на стіл, а що вважалося за потрібне – на продаж.

Саме для тих, хто займається забоєм тварин та продає м’ясо на ринках, і мали ввести примусове дотримання спеціальних вимог. Повинне бути в населеному пункті відповідне місце для забою тварин, ветеринарний огляд тварини (чи вона не хвора). Там має бути проточна вода, чистий посуд для м’яса. І тільки з такого пункту може м’ясо вивозитися на продаж, на базарчики та ринок.

Так само ставиться і питання стандартизації якості молока. Саме його мали заборонити нам продавати на ринках, бо воно видоєне вручну, тобто необроблене, значить, небезпечне. У 2010-2011 роках вийшли в світ Постанови Кабміну щодо реалізації державної підтримки молочного скотарства серед населення, якими передбачалося залучення сільських молочарів до використання індивідуальних доїльних апаратів вітчизняного виробництва. Дані установки пропонувалися в ті індивідуальні селянські господарства, які утримують по три і більше корів. Тоді кожна установка коштувала 5931 гривню. Але 5000 гривень від цієї суми оплачувалася з державного бюджету, так держава покривала селянські витрати і заохочувала до утримання корів. У нашому районі цією послугою скористалися в Мульчицях та Степангороді.

Для чого потрібна ця установка індивідуального доїння? Це сучасне вітчизняне високотехнологічне обладнання для доїння корів в домашніх умовах. Установка здатна видоїти до 10 корів за одну годину, проста та зручна у використанні, обслуговується і переміщується одним доярем. Доїльна установка забезпечує переміщення молока в доїльне відро без контакту з навколишнім середовищем, цим самим забезпечує високу якість молока. Саме цього домагається Євростандарт.

На ринках великих міст варто продавцю молока представити паспорт доїльної установки інспектору-ветеринару, як половину проблем буде знято. І це не видумка. Прийде циркуляр – і його державні мужі повинні виконувати. По закону стандарт правильний. Є молочарі, які чесно продають хороше, свіже молоко. А є такі, що пропустить через сепаратор і везе на базар. Молоко для кого беруть? Для маленьких дітей, старих людей та хворих. Так що контроль за молоком має бути безперечно.

У нас у Володимирці, дякуючи селищному голові та виконкому селищної ради, відвели хороше місце для реалізації сільськогосподарських продуктів власного виробництва. На цьому ринку продаються лишки сільгосппродукції, в тому числі й молочні. Є різниця в ціні молока на ринку і в магазині. Молоко на ринку дешевше, і по поживності набагато краще за куплене, яке пролежало не один день, втратило половину поживних якостей через термічну обробку і містить консерванти (іноді й антибіотики).

Враховуючи той факт, що корів у господарствах селян стає менше і менше, а крупно-товарних ферм ВРХ не видно і в проекті, Мінагрополітиці та уряду вже сьогодні потрібно шукати нові критерії щодо вирішення молочного питання.

Селянин не пропаде. Йому той базарчик чи є, чи немає невелика біда. Покупець молока поїде до молочаря додому за молоком. А, можливо, варто спробувати європейський варіант, як в Кузнецовську. Там замовляють вранішнє або вечірнє молоко, і молочар поквартирно розвозить молоко, сир, сметану, масло. І не потрібно на базарі стояти та мерзнути.

Теж саме ввійде у практику і в нас, у Володимирці, коли цей закон вступить у силу, у 2017 році.

Так що пийте на здоров’я молочко, їжте сало, ковбаску, свої, без хімії продукти, і будьте здорові!

З Новим роком!

Галина Тєтєнєва.

 

У вас недостатньо прав для коментування.