HomeНаше життяПро те, що хвилюєЧи вигідно тримати худобу?

Чи вигідно тримати худобу?

( 0 Votes )

Усі люблять ковбаси, сир, сметану. І дітям відомо, що ця продукція вирощується, а не падає з неба. Проте за останні п’ять років все частіше ведеться мова про неякісну тваринницьку продукцію, нашпиговану хімією. Причина в тому, що в індивідуальному секторі зменшується поголів’я великої рогатої худоби. Збувають у нас люди свої корови. Натомість великі корпорації все більше захоплюють ринок більш дешевим продуктом, вирощеним на преміксах і стимуляторах росту…

Тому з питанням: «Чи вигідно утримувати худобу?» ми й звернулися до селян району. Адже тенденція спаду поголів’я ВРХ реально існує. На деякий час допомогла дотація господарям, які вирощують молодняк ВРХ до 15-ти місячного віку. Телят збільшилося. Здавалося б, справа потрібна і вигідна. Тим більше, що наша область теж у «десятці» кращих з виплати цієї дотації. Але люди не бажають щомісячно збирати потрібні папірці, а збувають телят у молочному віці і продають дорослу худобу. На цю тему ми повели розмову із жителем села Чаква Олексієм Усіком:

– У нас в дома п’ятеро людей. Я, жінка і троє дітей (теща живе окремо). Ми тримаємо дві корови, конячку, свині, птицю, як уже в селі. Телят я не продаю. Перекупники скуповують їх по 700-900 гривень, то краще тим м’ясом наша сім’я місяць харчуватиметься. Телята ріжемо собі. Діти молока п’ють досхочу. Ще йде молоко і на потреби власного господарства: треба ж поросяткам їжу засмачити, щоб сало краще росло.

І, звичайно, здавали молоко. Колись на Володимирецький молокозавод, а от зараз не знаємо, що там робиться. Приїжджають, обіцяють, місяць заплатять, а два місяці жди. Зараз наші жінки понаучувалися возити масло, сир і молоко у Сарни на базар. За тиждень збираєш і везеш. В середньому виходить виторг 200-300 гривень. Хто більше, хто менше, але вторговує. Для нашої сім’ї корови вигідні…

Є у нас Валя, вступає в розмову жителька цього ж села Галина Олександрівна, так вона вже років із двадцять торує шлях у Сарни. Торгує сиром, сметаною, молоком. І велосипедом їздить влітку, і поїздом. Вона має своїх покупців. Привезла на замовлення продукти, зібрала гроші і поїхала в Антонівку. От тепер ви скажіть: чи вигідно тримати корову? Звичайно, вигідно. Бо корова половину сімейного бюджету дає, і собі «на хліб», і господарю заробляє. Молоко – то вічна валюта…

У нашому селі Чаква три табуни корів ходить на пашу. От і сьогодні 80 голів ВРХ з СВК «Чаква» пасуть по черзі Льоня Басік та Марія Зорянко. Ветлікарі вам точно скажуть, скільки у нас худоби; вони то кров на лейкоз беруть, то щеплення всякі проводять. У них все записано.

А щодо того, що корови люди збувають… Старші продають і здають, бо вже не мають сили тримати. А молоді – лінуються. Навіщо ним такий тягар? Краще влітку біля озера чи річки полежати, ніж удосвіта косити, вдень траву ворушити і потім сіно гребти. Що не кажіть, а корова до хати господаря прив’язує. Дома, як є худоба, не бачиш ні свята, ні вихідного, ні літа. А як на ранок женуть, і в три часа знову виганяти, тоді тому молоку й не радий. А сіно? Лічимо гроші, що йдуть на привозку. А ще ж скосити, у добру пору згребти. А корова «бігає» за бугая треба сотню віддати.

Напишіть у газету, просить Марія Григорівна, що заїжджі заготівельники обнагліли до прєдєла: забирають молоко за копійки, а худобу скуповують по 9-11 гривень за кілограм живої ваги. А піди та вигодуй телятко! Навіть по 17 гривень мало. Зате у Кузнецовську продають молоду телятинку по 100 гривень за кілограм, навіть за м'ясо старої корови правлять по 65 гривень за кіло. Раніше бичків люди тримали. То два бички здасть – може починати хату будувати. А тепер?

А в нас у Захоромцях майже у кожній хаті є корова, – розповідає багатодітна мама Аня з Мульчиць. Та найбільше худоби у Журавлиному. Поки жив мій Іван, я разом із мульчанами їздила на базар в Кузнецовськ і продавала масло, сир, сметану. Десь до 400 гривень вторговувала. У мене діти не дуже люблять молоко, більшість його свиням йде. Але хочу сказати: те обійстя, де держать корову, – має статки. І на подвір’ї лад, і на городі, і в полі. Я корову тримаю заради гною. Маємо свого тракторця, косарку і грабарку. Нам сіно дістається трішечки легше. А якщо взяти вартість солярки і бензину на заготівлю зелених кормів, то для села дуже дорого. Не кожен потягне найняти техніку, щоб скосити і згребти сіно. Он у мене бичок який великий, треба здати. То два рази до машини приводила, а він втече. Кажуть, у Сарнах м’ясокомбінат приймає і ще за велику вагу доплату дає. Взнайте, чи це правда?..

Ми взнали. Це правда. Комбінат м’ясохарчових продуктів у Сарнах в необмеженій кількості приймає худобу, а за високовагову, яка важить більше 350 кг, здавачу йде доплата понад тисячу гривень.

Олексій Усік с. Чаква на Володимиреччині на випасі корів
 
Олексій Усік с. Чаква на Володимиреччині на випасі корів

Г.Штерн.

На фото автора: Олексій Усік на випасі корів

 

У вас недостатньо прав для коментування.