HomeНаше життяПро те, що хвилюєТворці дитячої радості

Творці дитячої радості

( 0 Votes )

РІК ТОМУ мене буквально щось підштовхнуло проїхатися подвір’ями райцентрівських багатоповерхівок і подивитися, чим ці подвір’я цікаві дітям. Враження (їх викладено у репортажі «А у нас погратись – зась!..») виявилося не з найкращих. За поодинокими винятками, колективними дворами заволоділи бур’яни і калюжі. Й поміж цього остогидлого «добра» мами і тати облаштовують хіба що вішалки для білизни.

Часто біля під’їзду дому не загледиш ні пісочниці для малюка, ні турніка-перекладини для підлітка. Бо що було – давно кануло у гущу пройдених літ. А про нове ні влада, ні громада не подбали. Очевидно, вирішили, що для вихання майбутнього громадянина достатньо й розказаної на ніч казочки.

А тим часом дитячий майданчик – потужний плацдарм для фізичного змужніння наших чад і формування у них громадянського характеру. Тому відповідальні люди при створенні такого майданчика враховують все: і те, щоб гра зацікавлювала, і щоб проходила з максимальною користю для дитини. Адже, активно «потрудившись» на майданчику, дитина укріплює м'язи, поліпшує координацію рухів, розвиває окомір і відчуття рівноваги, вчиться орієнтуватись у просторі. Кмітливі батьки беруться облаштовувати такі міні-майданчики безпосередньо біля осель. При цьому орієнтуються виключно на смаки дітей, а не свої власні.

Двір має бути улюбленим місцем для дитини. Тому, дбаючи про дитмайданчик, треба продумати дизайн, підібрати найкорисніше обладнання. І робота ця складніша, ніж здається на перший погляд. Бо, конструюючи гойдалку, карусель, гірку або альтанку, доводиться не тільки включати уяву, а й психологічно опускатися до рівня дитини. При цьому – твердо пам’ятати, що дитяча гра насамперед має бути безпечною.

Не раз доводилося бачити захоплюючі речі, виготовлені дітям батьками-умільцями. А от дитмайданчики при багатоквартирках, як і рік тому, бажають кращого. Звісно, з цього похмурого правила є винятки. У цьому переконують хоч би пропоновані вашій увазі знімки (міні-комплекс, який бачите, і симпатичні рукотворні коненята віднедавна «прописалися» по вулиці Миру). Але це – як спалахи нічної блискавиці. Небо на мить освітилось – і знов залягла темінь. Добрі дяді від влади тривалий час грозяться розродитися мало не місцевим «Дісней-лендом». Але поки це станеться, подякуймо тим неспокійним душам, які не ждуть погоди біля моря, а вже нині, як можуть, творять дитячу радість.

Дитячі  майданчики Володимирця
 
Дитячі  майданчики Володимирця
 

Олексій ГОРОДНИЙ.

Фото автора.

 

Матеріали по темі:

 
 

У вас недостатньо прав для коментування.