HomeСвіт цікавогоСвіт цікавогоАби ЗНО не стало "судним днем"

Аби ЗНО не стало "судним днем"

( 0 Votes )

 Уже з 6 лютого розпочинається чергова реєстрація абітурієнтів на ЗНО.

І коли дехто вже активно готується до такого фінального оцінювання, багато школярів досі не розуміють, як зосередитися серед купи інформації і в результаті скласти тест так, аби гарантовано пробратися до числа першокурсників.

Щоб поставити в рівні умови усіх, незалежно від знань, соціального статусу, фінансових можливостей і територіального розміщення, платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus (Прометеус) за підтримки Міністерства освіти і науки України та за сприяння посольства Великої Британії та Британської Ради в Україні представила повний цикл безкоштовних онлайн-курсів з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з математики, української мови і літератури, а також з історії України.

Усі курси розбиті на розділи, до кожного з яких записані відеолекції, а також складено тести на засвоєння. Все, що потрібно слухачеві, – доступ до Інтернету, трохи терпіння та уважність.

Одним із викладачів згаданих курсів є колишній випускник райцентрівської ЗОШ №2 (нині Володимирецький колегіум), кандидат фізико-математичних наук Ярослав Симчук, доцент кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей КПІ ім. Ігоря Сікорського. У нього ми й вирішили розпитати про те, чи стане дистанційне (так би мовити «вільне») навчання на Прометеусі успішним та що для цього потрібно.

Як виникла ідея з таким курсом на Прометеусі? Чи складно було все це організувати?

– Я вірю: все, що відбувається в нашому житті, відбувається вчасно – вчитель приходить тільки тоді, коли учень готовий. Так і Прометеус «прийшов» до мене тоді, коли я був до цього готовий. Мені просто запропонували спробувати – піти і записати пробну відеолекцію на довільну тему. Я був одним з декількох людей, які претендували стати авторами курсу – і пройшов відбір.

Можна сказати, що ідея створення подібного курсу існувала давно. І навіть не ідея, а потреба. Близько 7 років викладаю на підготовчих курсах в КПІ і щоразу ставив запитання, яке ставить собі чи не кожен вчитель і викладач: «як навчити?». В групі завжди будуть діти, що мають різну підготовку, різну швидкість сприйняття і засвоєння матеріалу. Неможливо працювати з усіма в одному темпі і на одному рівні складності. Щоразу, коли я думав «нарешті знайшов оптимальну навчальну стратегію», знаходилась група, якій ця «стратегія» не підходить. При проходженні онлайн-курсу кожен може вибрати свій темп, переглянути відео ще раз, прочитати конспект з прикладами задач; навіть при проходженні тестів є декілька спроб.

Організувати все було дуже просто – за мене взялася команда професіоналів, які створили не один такий курс і знали як працювати з чітким «таймінгом». Працювати довелося багато, оскільки готового написаного курсу у мене не було і доводилося тримати високий темп запису відео. Потім попрацював над конспектом і задачами для тестування. На даний момент працюю над додатковими тестами і відповідаю на питання на форумі. Також готуюся до проведення другого вебінару, на якому відповідатиму на питання слухачів курсу.

 


 

Чим і кому може допомогти такий курс?

– Курс стане в нагоді для тих школярів і випускників, хто хоче повторити і систематизувати знання з математики – насамперед при підготовці до ЗНО. Кожен сам може вибрати темп, який підходить саме йому. Сподіваюся стане корисним і для вчителів, які задають завдання на самостійне вивчення матеріалу, завдання на канікули.

Яка ціна такого курсу для потенційного слухача? А якою є ціна для тебе?

– Курс є повністю безкоштовним для всіх бажаючих. Було цікаво дізнатися, що на нього зареєструвалося багато моїх колишніх студентів. Для мене цей курс цікавий як досвід, як розвиток.

Яку аудиторію вже зібрав курс за час існування? Чи є відгуки чи успішні історії?

– Сьогодні на курс зареєстровано близько 14000 слухачів. Про успішні історії говорити рано, оскільки курс розпочався у вересні, а ЗНО з математики буде у травні. Впевнений, що багато школярів ще тільки починають готуватися до нього. Тож почекаємо відгуків після проходження ЗНО.

Чи звертаються безпосередньо до тебе за допомогою у якихось деталях?

– Звичайно звертаються. На курсі є розділи форуму «Питання до викладача», «Питання щодо тестів» – там активно відповідаю на усі питання. Я хочу бути живою людиною для слухачів. А ще якось з подивом зауважив, що багато вчителів на курсі. Вони пишуть і пишуть: і всі помилки знайдуть, і на питання відповідають. Цей курс буде в Інтернеті поки його не заборонять.

Намагаюся пояснити детально способи розв’язання проблемних завдань. Досить цікавим досвідом був вебінар, на якому спочатку відповідав на питання, які надіслали зареєстровані учасники, а потім на питання, які писали вже під час вебінару.

Репетиторство чи курс на Прометеусі: які переваги одного над іншим?

– Це питання можливостей і вибору кожного. Курс безкоштовний, але для його проходження потрібно багато працювати самостійно. Це не всім підійде, бо більшість школярів самостійно не вміють працювати. Набагато зручніше перекласти відповідальність на репетитора, якому «видніше» що саме повинен знати учень, на якому рівні і в якому обсязі. Репетитор бере на себе всі рішення стосовно освіти. Це можна назвати «простим рішенням» батьків. Доводилося стикатися і зі складними випадками – в 11 класі учень вирішує вступати до ВУЗу, а до цього 10 років нічого не робив – зрозуміло, що самостійно він працювати не вміє і не може – тоді без сторонньої допомоги вже обійтися складно. Отже, все дуже індивідуально.

На твою думку, у чому найбільша складність ЗНО з математики (чи загалом ЗНО) для випускників? На чому спотикаються найбільше?

– Життя учня 11 класу, який планує проходити ЗНО – це взагалі суцільний стрес. Я їм щиро співчуваю. Цілий навчальний рік дитина щодня думає про цей «судний день», про відповідальність. А тут ще батьки і вчителі підливають масла у вогонь. Стосовно математики, то на мою думку складність в обмеженості – є велика і велична МАТЕМАТИКА з великої букви, а є її маленька частинка, яка входить в ЗНО. Всі знають, що в ЗНО представлені деякі конкретні розділи, тому інші знати «не обов’язково». Коли йде цілеспрямована підготовка до ЗНО, то про вивчення математики навіть не йдеться. Часто стикаюся на підготовчих курсах з небажанням учнями вчити певні розділи, бо «їх не буде в ЗНО». От і виходить, що найчастіше «спотикаються» через небажання бачити цілісну картину – невеликі зміни у формулюванні умови задачі сприймаються як зовсім нова, невідома і страшна задача. Націленість на результат призводить до того, що вже через місяць знання «вивітрюються» і на першому курсі при вивченні вищої математики простежується відсутність зв’язку між балами ЗНО і знаннями.

Як абітурієнтам подолати страх перед предметом, який не терпить неточностей?

– Тільки тренування допоможуть пройти всі тести попередніх років, відвідати пробне ЗНО. Взагалі корисно себе поставити в справжні умови – вимкнути телефон, Інтернет і пройти тест. І так вже сьогодні! Важливо навчитися правильно розраховувати час, тоді і страх мине.

Що можеш побажати тим, хто складатиме ЗНО з математики?

– Щиро бажаю натхнення при підготовці! Мотивація – запорука успіху! А ще спробуйте полюбити математику – це допоможе, я перевіряв J.

Вікторія Черпак.

На фото: Ярослав Симчук на рибалці.

Довідково. Ярослав Симчук – кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей КПІ ім. Ігоря Сікорського. З 2010 року – викладач підготовчих курсів університету (довузівська підготовка). З 2017 року – керівник Центру тестування та моніторингу знань Інституту моніторингу якості освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського. Автор наукових і методичних праць, в тому числі – співавтор збірників завдань для вхідного тестування студентів першого та другого курсу. Викладач курсу «Математика. Підготовка до ЗНО» на платформі Prometheus. Захоплюється математикою, походами і рибальством як видом спорту.

 

У вас недостатньо прав для коментування.