HomeСвіт цікавогоСвіт цікавогоСьогодні день горілки

Сьогодні день горілки

( 0 Votes )

Будь-яке свято не обходиться без неї – горілки. Почесне місце їй виділяється й у фольклорі. Та чи знали ви, що горілка має ще й свій день народження?

Саме 31 січня вона святкує свої іменини. Цього дня 1865 року Дмитро Менделєєв захистив свою докторську дисертацію з теми «Про сполучення спирту з водою».

Це і є тією причиною, по якій серед пострадянського суспільства випрацювався стереотип, що саме Менделєєв є винахідником даного напою.

Однак, насправді, це трохи не так.

Прототип горілки виготовив ще в XI столітті персидський лікар Ар-Разі, який першим в світі виділив етанол (етиловий спирт) шляхом перегону. Оскільки Коран забороняє мусульманам вживати будь-які алкогольні напої, тому араби використовували цю рідину виключно в медичних цілях та для приготування парфумів.

В Російській імперії горілка з’явилась наприкінці XIV століття: 1389 року генуезьке посольство привезло до Москви першу горілку (aqua vitae - "жива вода") князю Дмитру Донському.

Спосіб виробництва горілки став ймовірно відомий в Росії в другій половині XV століття і , ймовірно , був обумовлений появою хлібних надлишків , які вимагали швидкої обробки .

Вже на початку XVI століття «палаюче вино» повезли не до Росії, а з неї. Це був перший досвід російського горілчаного експорту, якому пізніше судилося завоювати світ .

Саме слово «горілка» з'явилося в Росії в XVII - XVIII століттях і, швидше за все, є похідним від «води». При цьому в колишні часи для позначення горілки використовувалися також терміни вино, корчма (так іменували горілку).

У петровську епоху було покладено початок династіям росіян " горілчаних королів", заводчиків. У 1716 році перший імператор Всеросійський запропонував дворянського і купецького станам виключне право займатися винокурінням на своїх землях.

Триста років тому вибір сортів горілки був чи не більш різноманітним , ніж сьогодні. Так, багаті російські поміщики, щоб здивувати гостей, подавали до столу більше 30 сортів горілки - при цьому назва кожного сорту починалося з різних букв алфавіту. Горілчана «абетка » виглядала так:

Анісівка, Березова, Вишнева і Грушева горілки. Потім йшли Динна, Ожинова (Ежевіка), Жолудева , звіробійні , Іргова, Калинова та Лимонна горілки. Парад продовжували Мятна, Ноготкова, Обліпихова, Перцівка, горобинівки (рябіновка), Смородинова, кмин (тмін) і Кропова (укроповая) горілки. Завершували алфавітну історію Фісташкова, хрін (або Хрінова), Цікорнова, Черемхова, Шалфейна, Щавелевая, естрагон і Яблучна горілка.

Наприкінці XIX століття вперше введений державний стандарт на горілку. Цьому неабиякою мірою сприяли вишукування відомих вчених- хіміків Миколи Зелінського і Дмитра Менделєєва - членів комісії по введенню горілчаної монополії . Заслуга останнього полягає в тому , що він розробив склад горілки , яка мала по міцності відповідати 40. " Менделєєвський " варіант горілки в 1894 році запатентовано в Росії як " Московська особлива" (згодом - "Особлива" ) .

Результати своїх досліджень вчений опублікував у докторській дисертації " Міркування про сполучення спирту з водою". Висновки Менделєєва були по достоїнству оцінені і з успіхом використані в алкоголометріі і горілчаному виробництві .

Як елемент побутової культури горілка посіла специфічне місце в історії українського життя , відзначене такими словесними символами - знаками , як «андроповка», «казенка», «смирновка» (за прізвищем одного з найбільших вітчизняних виробників горілки ) і т.п. , а також стала незмінною твердої платіжною одиницею («пляшка горілки»), особливо в сільській місцевості.

Отож, гірка «подруга» святкує свій день народження. Не забуваймо про етикет та культуру споживання алкоголю. Бо ми ж люди)))

За матеріалами інтернет-видань

 

У вас недостатньо прав для коментування.